8. jul, 2016

Araby, nationalism, 53, vi och dom, analysbrist, urgammalt fenomen

Arabybor, ni är förlorade och ni bor i ett område som är förlorat! Det är en sammanfattning av Jimmie Åkessons tal i Almedalen igår kväll. Det är destruktiva strukturer som råder och de kan inte botas med sociala insatser, bara med handbojor och svensk kultur. Talet gav upphov till illamående. Det är farligt när sextrakasserier, köer i vården och brister i skolor för barn med särskilda behov skylls på invandrare/flyktingar och ickesvenska kulturer. Bland dessa människor finns barn med särskilda behov och farligaste platsen för kvinnor är det egna hemmet. Sannerligen inget ”nytt fenomen”(som Åkesson sa) i 53 utpekade områden i Sverige utan en del i ett globalt nedvärderande av kvinnor. Sverige är en del i det, trots hög medvetenhet och i huvudsak bra lagstiftning.

Talet var i stor utsträckning en recension av tidigare partiledartal i veckan plus rikspolischefen, som tydligen är en favoritmåltavla av vissa partiföreträdare just nu. Det handlade också om Brexit. Nu ska vi bli ”herrar i eget hus” och ”ta tillbaka vårt land”. Rena krigsstämningen i Almedalen.

Araby är ett av de 15 områdena i Sverige som är särskilt utpekade som svårhanterliga. Det är en stadsdel i Växjö kommun, där många bor, trivs och tycker väldigt illa om att ständigt behöva försvara sitt bostadsområde och allt det positiva som sker där. Samtidigt finns det hög arbetslöshet, trångboddhet och kriminalitet. Det är dock inte ett ”förlorat område”. Det är en del av Växjö kommun.

Tre partier kvar. Inget av dem lär överträffa SD i nationalistisk retorik och brist på analys.

Carin Högstedt

160708