7. jul, 2016

KDs tal i Almedalen, 85 plus, valfrihet, vad inte sägs, Kupan i Växjö

Om det är en tävling att i partiledartalen säga Sverige så många gånger som möjligt – ja, då leder Ebba Busch Thor (KD) hittills. Även om de mest hårdföra djupt konservativa utsagorna hade tonats ner, så handlade talet mycket om krav på människor som är beroende av samhällets stöd: Arbeta – annars inget stöd. Ny form av anställningar (hur många olika förslag finns det innan veckan är slut?), introduktionsanställningar med 75% av ordinarie lön, för nyanlända, om jag fattade saken rätt.

Flyktingmottagandet nämndes inte, inte heller jämställdhet. Busch Thor pratar däremot om familjen, det nära, som ett fundament som inte ska detaljstyras. Med det menas naturligtvis föräldraförsäkringen och ambitionerna att båda föräldrarna ska dela på livet med barnet – för barnens skull, föräldrarnas och jämställdhetens skull. I KDs värld är det detaljstyrning att försöka komma till jämn fördelning. I andra partiers värld är det en av de viktigaste reformerna för att kommande generationer ska dela lika på ansvar, löner, pensioner.

Plus för att Busch Thor – förutom NATO och EU – talade om vardagslivet, om fler anställda i vården (har ju nuvarande regering och V fixat resurser till) och – kors i taket – att människor över 85 ska få välja sitt boende själva! Det är något som S+V drivit i varje budget de senaste åren i Växjö kommun och som röstats ner av allianspartierna inklusive KD. Reell valfrihet för äldre, att bestämma innehållet i hemtjänsten i högre utstäckning, att bestämma hur en vill bo – alla sådana reformförslag har röstats ner. ”Valfrihet” för alliansen här betyder att kunna välja firma som driver ett boende eller hemtjänst, inget mer. Det är politiken som via myndighet bestämmer innehållet och hur en ska bo.

Ikväll är jag upptagen av ett möte, när (SD) talar. Ser talet när jag kommer hem, precis som igår. Fantastisk möjlighet att kunna se program när en vill och väldigt mycket av det som händer i Almedalen finns i media på olika sätt. Alla kan vara hur delaktiga som helst i Almedalshändelser. Vi som är hemma ska inte vara avis på de som är på plats. Det vi missar är förstås mötet med vänner och bekanta, som också är där, men själva innehållet har vi serverat.

Röda Korset i Växjö, Kupan, var här alldeles nyss och hämtade en ikeabänk, 1,80 m lång, rödlackad, med lådor och skåp. Bra på sitt sätt men blytung. Imorgon hämtar vi byrå, som ska ersätta bänken och fyllas med ett omfattande familjearkiv plus allsköns. Räknar med en dags sorteringsarbete. Alla ”reformer” här hemma går ut på att göra lägenheten mer lättstädad. Bänken gick inte att rubba.

Någon liten solstråle tränger sig ner mellan molnen. 28 mm regn har kommit de senaste två dagarna.

Carin Högstedt

160707