6. jul, 2016

Klassperspektiv i Löfvens tal, PUT och TUT, FN, EU, "socialt protokoll"

18 mm regn i natt och det fortsätter regna här i Sandsbro, Växjö. Sitter inne och skriver denna förmiddag – med tända ljus – för att markera att det inte är en vanlig dag på jobbet utan semester.

Stefan Löfven (S) i Almedalen. Jag lyssnade på talet i livesändningen. Han fick väldigt mycket sagt, använde tiden väl. Talade ur perspektivet statsman, om Sverige. ”Jag tror på Sverige” sas många gånger. Han talade om kollektivet medborgare som ska ha likvärdiga möjligheter, om ett framtida EU med jämlika samhällen, om kollektivavtal, lika lön, likvärdiga villkor på arbetsmarknaden. –Ja, visionärt och inget jag invänder mot. Klassperspektivet var tydligt och genomgående. Platsen i FNs säkerhetsråd i två år är Löfven stolt över. Han inledde med den, vilket skapade positiv ton från början.

Brexit såg Löfven som en väckarklocka och Vänsterpartiets propå om en omförhandling med EU för att ta fram ett ”socialt protokoll” fick ett svar: 2017 blir det ett socialt toppmöte i Stockholm om just arbetsvillkoren, lönerna m m. Bra svar till (V), tycker jag. Ska börjas i någon ände.

Tillväxt i arbeten kan noteras. OECD har berömt. 2016 kan det vara så att fler företag flyttar hem än bort från Sverige.  Löfven mäkta stolt över detta. Han drog också en lans för civilsamhället – funkisrörelesen m fl. Smart att nämna så många som möjligt och få dem att känna sig uppmärksammade.

Så till problemen och dagens nyhet från (S): Områden i bruks-, lands- och förorter som präglas av skjutningar, bilbränder, kriminalitet, extremism, arbetslöshet och tristess. Inte allt i samma områden men vanmakt är nog ett begrepp som täcker alla.  Ett Sverige som håller ihop måste ju innefatta både stad och land.

Speciellt nyanlända kvinnor ska sättas i arbete. Forskning och evidens ska användas i kampen mot kriminaliteten. Vi ska alla, du och jag, ha ansvar för hållaihopet. Vad ska politiken göra? Investera i infrastruktur. Var du än bor i landet ska du en dag vakna och veta att du har ett jobb att gå till.  Offentliga sektorn ska vara fri från rovgirig vinstjakt och konfessionella förskolor/skolor(tack för det).

Men vilka verktyg ska vi använda, som inte redan är prövade? Bygga blandade bostadsområden var ett svar. I ca 20 år har Växjö kommun haft det som mål och det har fungerat bra ibland. När S+V+MP styrde byggdes det både mycket och blandat, men en hel del av hyresrätterna är nu av det borgerliga styret omvandlade till bostadsrätter och i flera fall har detaljplaner ändrats så att det blivit villatomter istället för hyresrätter. Integration underlättas med blandning av bostäder men framför allt skulle det vara bra om eleverna i skolorna blandades! På sikt skulle det påverka integrationen positivt. Men inte tusan hamnar nyanlända i nyproduktionen i nya bostasområden hur balanserade de än är byggda.

Åter till Löfven och integrationen. Han lovade ett antal miljoner (för 2017 250) till de mest utsatta områdena. Lustigt. Sådana pengar finns redan. I alla fall har Växjö kommun mer än tio miljoner kr i år för åtgärder i vårt Araby. Statliga pengar. Kommer år efter år en pott. Går till diverse projekt, som kan vara bra. Trots det ha den enda fritidsgården för de mindre barnen i Araby lagts ner nyligen! Finns just nu ingen fritidsgård över huvud taget på just detta område.  

250 miljoner ska tydligen gå till kommuner som vill skriva avtal med staten om åtgärder. Det finns 290 kommuner. Så ska en delegation tillsättas för att komma med råd och stöd till kommunerna. Det finns dessutom drygt 80 olika andra småpotter för kommunerna att söka i alla möjliga och omöjliga ämnen. En del kommuner har inte råd eller tid att söka. Bara administrationen av alla dessa potter kostar kanske mer att hantera än det blir resurser att använda till något konkret.

Så här tror jag: Varje flykting ska från dag 1 ha en mentor/fadder som hjälper, stöder och lotsar rätt. Finns gott om volontärer för sådant.

Varje flykting ska tillsammans med berörda myndigheter få en plan för vad som ska hända ifråga om barnomsorg, bostad, utbildning, validering, arbete. Valideringen är mycket viktigt och har i åratal varit bortslarvat. SFI startar omgående. Bostaden är så rymlig att hela familjen får plats samtidigt och barn kan läsa läxor. I skolan ska barnen få en mjukstart och inte hetsas med betyg i ämnen de inte förstår. Använd språkkunniga att hjälpa till i skolan. Tja, nu lever ju jag i en fantasivärld där flyktingar har asylrätt och permanenta uppehållstillstånd, PUT. Vad ska de med TUT (tillfälliga uppehållstillstånd) göra?

Löfven avslutade med behovet av en folkrörelse för Sverige. Positivt tolkat ett Sverige som är öppet, välkomnande, har minskat klasskillnaderna och skapat framtidstro. Då är jag med i folkrörelsen.  Många plus för Löfvens tal vad gäller klass och han lyckades väva in även något om jämställdhet, tillgänglighet och landsbygdsperspektiv.

Idag är det äldsta barnbarnets, Kajsas, nioåriga födelsedag. Stor fest väntar fram mot kvällen. Nu ska spisen rengöras, tvätt strykas och fönster putsas. Det är också semester.

Carin Högstedt

160706