4. jul, 2016

Almedalen hemifrån, Bergvecka, lönesänkningar, storlomträff

Stort plus i kanten till Jan Björklund (L), som i sitt tal i Almedalen tog upp behovet av och den demokratiska betydelsen av LSS-reformen, som gett många människor möjligheter till ett liv med likvärdigt innehåll som andra människor, utan grava funktionsnedsättningar. Björklund varnade för konsekvenserna om LSS försämras. Helt klart är reformen i farozonen i och med att en utredning med målet att spara pengar är tillsatt.

Jag har bestämt mig för att lyssna på alla partiledarna och notera hur de tar upp jämställdhet, jämlikhet, våld mot kvinnor, arbetsvillkor, flyktingmottagande och andra väsentligheter som t ex LSS. Inget vetenskapligt!

Nåväl. Enligt vad Björklund inledde med så hade han skrivit sitt tal, när Brexit inträffade och då blev det ett nytt tal. Det blev mycket EU och att besluta mer tillsammans i EU, inte mindre. Jag tror förresten att besluta ”mer eller mindre i EU” kan leda tanken fel. Vi menar nog stora frågor som lämpar sig för överstatliga beslut och inte en massa små som rimligen ska beslutas nationellt. Hursomhelst så handlar det om resultat och att kunna fatta beslut – och där brister det ju i nuvarande EU, totalt, ifråga om flyktingmottagandet. I den frågan finns mer taggtråd, murar och elände än tillstymmelse till gemensam demokratisk tillsammans-handling i EU.  

Björklund talade sig varm för ”enkla jobb”, startjobb, för det är bättre att arbeta än leva på subventioner,som han sa. Tyvärr fick vi inget besked om hur låga lönerna ska vara för att passa L ,arbetslinjen och arbetsgivarna. Redan idag är ju ingångslönerna i vissa branscher så låga att anställda ligger på marginalen varje månad eller ibland under. Många som får försörjningsstöd har det som komplement till lönen, för den räcker inte. Så vad är ett enkelt jobb och vilken lön vill ni sätta? Annie Lööf (C) – ikväll kan du svara i ditt tal! Men det kanske är obehagligt att vara konkreta. Tänk bara på hur valaffischerna kommer att te sig i lönesänkarpartierna… Ska de bjuda under eller över varandra?

Sammantaget så är Björklund en god talare med bra flyt. Han sa inte något om jämställdhet, men talade positivt om LSS. Den svenska vardagen sas inte mycket om men desto mer om behovet av ett europeiskt FBI, NATO-anslutning och upprustning.

Här har varit besök av min bror och svägerska från Gusum i två dagar. Vi träffades i Galleri Garaget mellan Berg och Tolg i lördags, där det var vernissage. Kom så dags att vi kunde vara med i en liten invigningsfest med sång, musik, diktläsning. Mary Lou Ward med fästman arrangerade denna trevliga tillställning. De bor i torpet och har Garaget på gården. Det är 12.te säsongen som garaget blir Galleri på sommaren.  Vi hann med lite loppisar och besök i Lessebos intressanta antikaffärer också.

10 storlommar på rad  i Toftasjön igår morse. Vi tror det bor ett eller två par i Toftasjön och ibland kommer några par på besök från närliggande sjöar, Stensjön t ex.

Carin Högstedt

160704