1. jul, 2016

Bergveckan, Almedalsveckan, maqt, Gallerigaraget, konst och landsbygd

Fredag kväll och åter lugn efter en dag med barnbarnen. Vi cyklade till COOP och handlade, spelade boccia och var på tårtkalas hos deras farmor, som bor 30 m från mig och maken L.

Nästa vecka är almedalsveckan och vi är inte där för första gången på många år. Får följa partiledartalen och annat på nätet. Roligt att den portal, www.maqt.se, som drivs från Växjö och där kvinnor från olika partier och även utan partibeteckning bloggar, ska vara aktiva i Almedalen. Bland annat kommer partiledarna eller näst intill att lägga in var sin blogg! Följ gärna. Mina bloggar lägger jag nästan konsekvent ut på www.maqt.se också. Har också skrivit några enbart för maqt-portalen. Maqt finns även på facebook, instagram och twitter, #maqt #maqtbloggare. Jag ska följa det hela hemifrån och kolla maqten – vad säger partiledarna om jämställdhet och jämlikhet? När är kvinnors löner lika med mäns? När är heltid normen? När är delade turer otänkbara? När är makten över utvecklingen jämnt fördelad? När är det slut på tafsandet, hoten och hatet, våldet mot kvinnor? Ska försöka lyssna på alla och bedöma ur dessa aspekter.

Här i Kronoberg och Småland är det Bergveckan och den är inte så välbesökt som Almedalen men många kommer och hälsar på i Elin Wägners Lilla Björka, i bygdegårdens café och utställningar, konst och trädgårdar, loppis, snickeri och mycket, mycket annat. En riktig höjdare. Landsbygden visar upp sig. Berg är namnet på orten, men Bergveckan sträcker sig en bra bit ut, till Lädja exempelvis. I morgon lördag 2/7 är det vernissage i Galleri Garaget som ligger mellan Tolg och Berg. Varje år är det konstutställning under Bergveckan i Garaget och det brukar vara konst som intresserar och attraherar. Detta år Lorraine Rantala, skulptur, Lena Hoel, tusch och akvarell, kl 12-18. www.gallerigaraget.se. Maken L och jag stämt träff vid Garaget med min bror och svägerska, som kommer från Gusum i morgon och ska besöka oss lördag-söndag. Blir bra att starta besöket med konstutställning, i hjärtat på småländska landsbygden vid ett torp som är som klippt ur en sagobok.

Carin Högstedt

160701