28. jun, 2016

Brexit, stanna, EU, Swexit, referendum, sommarspanare, Sydostleden

Brexit – ja, inte var jag ensam om att ta fel och tro att stanna-sidan skulle vinna. Jag tror inte heller att 52% av britterna är rasister och att det är därför de röstat nej. Tror inte heller att de är dumma i huvudet. Tror inte heller att arbetarklassen i Storbritannien kommer att få det bättre genom att stå utanför EU. Men hoppas på ett EU som drar konklusioner, lärdomar och förändras från detaljstyrning till viktiga överstatliga samarbetsmål som klimatet. Jag röstade nej till medlemskap 1985 men var inte glödande motståndare även om jag skrev en hel del insändare. När vi väl förlorat folkomröstningen gick jag ur Nej till EU, blev mer och mer entusiastisk inför möjligheterna med ett EU. Trodde faktiskt det var allvar att nya medlemmar skulle visa sig behöriga genom att behandla romerna som folk och mycket annat. Har som så många andra blivit besviken på att det inte funkar – ingen bryr sig om romernas situation – flyktingarna har ingen fristad i ett relativt sett välmående Europa. Å andra sidan i 28 självständiga stater sitter solidariteten trångt i många. Det är ju medborgarna i dessa länder som röstar fram parlamentet och representationen i EU! Sägs ofta om EU att dess konstitution är nyliberal – ja, hur skulle den kunna vara något annat? Den speglar ju läget i medlemsländerna! Det är bättre representation av kvinnor i EU-parlamentet än i många av medlemsstaterna – för att ta ett enda exempel på att det mörka EU består av i vissa fall nattsvarta medlemmar, där jämställdhet och flyktingmottagande knappt kan stavas till.

Otaliga V-kongresser har fått motioner från medlemmar i Vänsterpartiet Växjö inklusive mig om att slopa utträdeskravet i partiprogrammet och att satsa på ett intensivt samarbete inom vänstern i Europa för att möte de nyliberala och konservativa strömningarna. Det har alltid blivit nej/jaså som svar. Vi har drivit dessa krav - inte för att EU är perfekt i någon mening men för att det är bättre att försöka förbättra inifrån än att stå utanför. Nu när frågan ställs på sin spets, så blir svaret från Jonas Sjöstedt, partiledare och Malin Björk, vår EU-parlamentariker att ”Vi vill förändra inifrån”, se Dagens ETC 28 juni. Det tolkar jag inte som bara pragmatism – finns inte majoritet för något annat – utan som en ny hållning som leder väsentligt längre än en folkomröstningskampanj ihop med SD. Samtidigt hävdar jag med en dåres envishet att ett partiprogram utan utträdeskrav är lättare att försvara i alla lägen än ett med utträdeskrav, speciellt om inte kravet är mer aktuellt än kravet på republik exempelvis.

Det är fullt möjligt att EU krackelerar totalt inifrån och upplöses, någon gång i framtiden. Där är vi inte ännu och någon Swexit är tack och lov inte aktuell.

Två intensiva dagar och en natt med barnbarnen. Vi har cyklat till Evedal, till COOP, till Toftastrand, åkt buss till Samarkand och handlat, spelat boccia, skrivit en saga och mycket annat. Nu ensamma till fredag, då det är dags igen.

Min sommarspaning var i Smp idag plus insändare om Sydostleden, se www.vvaxjo.se. Lugnt mottagande. Fin kväll. Vi har ätit kinesisk hämtmat, lite utmattade efter dagarna med barnbarnen, snart 9 respektive 8 år och med mängder av energi.

Carin Högstedt

160628