23. jun, 2016

Midsommar, 23 juni, Podemos, Jo Cox, solidaritet, klimat

23 juni är en speciell dag. Det var ”gamla midsommarafton”, det datum som midsommarafton alltid var på förr. Minns inte när det ändrades. Nu är den rörlig. 23 juni 1912 föddes min far och det är det datum jag valde för mitt giftemål med maken L 1999. Plus 19 grader kl 06.15 idag! Testade Toftasjöns vatten och det är badbart med nöd och näppe. Kallt. Skön dag liksom igår. Riktig sommar. Gott om humlor

Latat mig i två dagar. Läst tidningar, putsat fönster, tittat på auktionssighter. Behöver en byrå till släktarkivet. En uppgift som ska lösas denna semester. Plockat blommor utmed vägkanter, en midsommarritual sedan barnsben.

Lyssnade på regionfullmäktiges sammanträde i veckan, delar av andra dagen om budget och var psykiatrin ska vara, på lasarettsområdet eller Sigfridsområdet i Växjö. Det blev fem timmars debatt om det senare! Otroligt.  Nu ska det byggas, blev beslutet, på Sigfridsområdet och det blir säkert bra. Det blir snabbare klart och att samarbeta kring människors psykiska och fysiska ohälsa är inte beroende av samma entré. Det är personal som ska samarbeta antingen de arbetar inom somatiska vården eller psykiatriska. Det är inte beroende av samma ingång eller samma hus utan viljan att göra det som är bäst för patienterna. Denna fråga vann minimajoriteten S+V+MP med stödet från SD. Budgeten förlorade samma minimajoritet för att SD röstade på den borgerliga budgeten. Samma sak hände i Älmhults kommun. De styrande partierna förlorade budgetomröstningen. Det blir inte lätt för folket att ta ställning i nästa val!

Mulet ikväll men varmt. Åska på gång troligen. Torrt som fnöske i marken. Gotland fick 59 mm regn häromdagen, här i Sandsbro totalt 4,5 på senare tid.

Tror att det blir ja till att stanna i EU i England, men det blir jämnt. Mordet på Labourledamoten Jo Cox vände vinden, tänker jag.

Denna dags Dagens ETC har namn och parti på de ledamöter som röstade nej till de nya asylreglerna. Jag hade lite fel häromdagen så här är rätt uppgifter: Alla i V (21), alla C utom en, fyra MP och en L (Birgitta Ohlsson). Räckte inte på långa vägar men heder åt dessa, som kan fortsätta sitt politiska värv och prata om solidaritet utan att flacka med blicken.

På söndag val i Spanien. Podemos, ett nytt vänsterparti,  ligger bra till i opinionen. Unidos Podemos, som de nu heter efter valkoalition med några småpartier, har ca 25% och är andra största parti. I opinionen – i valet får vi se.

I morgon midsommarafton och den tillbringar maken L och jag på landet, i Gasslanda, tillsammans med barn, barnbarn med flera. Krocket, kubb, grillning – som det ska vara.

Ha en riktigt skön helg!

Carin Högstedt

160623