21. jun, 2016

Sommarsolstånd, Åryd, Ingelstad, hemmasemester, Vena, släkten, storlom, städa

Plockat ner samtliga frömatare nu. Direkt kom ett antal pilfinkar och protesterade högljutt! Tio storlommar på rad simmade förbi häromdagen. Mäktiga, vackra och respektingivande. Sommarsolstånd idag. Ska inte säga något om stämningsläget; nu går det mot mörka tider.

Hemma efter arbetsfylld dag med utdelning av (V)äxjös komunnytt i två områden i stan och sedan tillsamman med partikamrat kört Vikaholm, Tävelsås, Ingelstad, Åryd med blad, ca 900 ex ut i brevlådor. Trött men vad då – nu ledig! Nästan i alla fall. Inga fler möten inbokade, inga resor heller. Kan bli en sommar hemma i Sverige med plock och rensning i lådor och garderober, med utflykter i närmiljön, en tur på sjön eller två, städning, släktforskning, litteratur eller bara slöa ibland. Faktiskt känns det helt rätt. Men om regnet öser ner varje dag, så kan vi tänka om. Dagen avslutades med ett bra möte med distriktsstyrelsens arbetsutskott. Alla där och planerade och gick igenom bland annat den redovisning som ska göras till Region Kronoberg om vad vi har använt partistödet till. Första gången vi gör en sådan efter den lag som bestämmer att det ska göras införts. Bra att det ställs krav på redovisning och inga problem med att göra den heller. Använder vi pengarna till att utveckla demokratin? –Ja, det gör vi! Allt vi gör går ut på just det när jag tänker efter.

Denna dag en svart dag i övrigt när det gäller demokrati. De nya asylreglerna som beslutats idag med stor majoritet i riksdagen får mig att skämmas. Och det må vara, men hur många barn och föräldrar ska leva åtskilda i onödan för att Sveriges riksdags majoritet slår bakut? Hur ska Barnkonventionen kunna införlivas i svensk lagstiftning med dagens beslut? Barnkonventionen gäller alla barn i hela världen. Och hur ska integrationen kunna bli bättre när tillfälliga uppehållstillstånd gäller? Många, många organisationer och personer har vädjat, skrivit på facebook och twitter, samlat in tusentals namn, argumenterat, delat, skrivit artiklar… Det har inte hjälpt. Det har inte hjälpt de människor som tvingas fly, som splittras, som lever i ett helvete. -Vad gav det familjerna för hopp? Fyra, tror jag, MP röstade mot asyllagarna. Bra, men inte alls tillräckligt. Heder åt V och C som sade nej, som står upp för demokrati och humanism! Men det räckte inte. Inte på långa vägar. Är verkligen beslutet i samstämmighet med Sveriges folks majoritet? Vill så många att barn och föräldrar ska hållas åtskilda? Vill så många att flyktingar ska vistas här tillfälligt och inte bli en del av samhället?

Gårdagen en höjdare med dottern Kattis som kartläsare. Körde 36 mil och flertalet på småvägar och det betyder även vägar med gräs i mitten. Hittade alla byarna jag bestämt att vi skulle besöka och några till. Rörde oss i Vena, Mörlunda och Kristdala socknar, mest i Vena som var bestämt. Skulle äta på Vena värdshus hade jag tänkt och det fanns i livet. Hade även öppnat en butik! Nåväl. Det var svårt med mat denna dag för de hade en släktträff med 30 personer, svenskar och amerikaner. Jaha, tänkte jag, det var ju ett lustigt sammanträffande. Jag fick dagens lunch, lunchkorv med potatispuré. Dottern vegetarian fick salladsblad och glass. Släktträff undrade jag och servicepersonal gick och frågade. –Eriksson, var svaret. Tja, det finns det ju många av. Men så kom en kvinna ur sällskapet och började fråga ut mig om vilken släkt jag höll på med. Det visade sig att vi har samma bakgrund och att mina namn jag hade på ett papper fanns i hennes utomordentliga släktträd på nätet. –Ja, det visade sig att vi är släkt. Hon är proffs, jag är amatör men vi har samma anfäder, som till exempel Adam Nilsson, född i Alsarp, bosatt i Junnarp, dit dottern och jag var på väg. Märkligt sammanträffande på Vena värdshus! Hursomhelst hade vi trevligt, dottern och jag, när vi identifierade hus i byarna, Börjegården i Telleryd, där har våra anor levt. Genom ett foto i en bok kunde vi se vilket hus det är. Vackert som bara den. Levande landsbygd genom århundraden! Korna låg och idisslade framför. Men vi hittade ett par ställen som är övergivna. Ålefors till exempel där jag aldrig varit tidigare. Där levde farmorssläkten in på 1950-talet, men det är inte bebott och på sin höjd slår någon gräset någon gång. Överhuvudtaget undrar jag varför mina anmödrar/fäder har bosatt sig så långt från övrig civilisation och vid vägs ände? Det är så gång på gång. Nio timmar och jag var värkbruten när jag kom hem efter körning på jättekonstiga ställen och vägar. Men jag lovar: Det finns mycket levande landsbygd bortom de stora vägarna och här finns djur och människor. Landsbygden lever! Trots alla utsagor om motsatsen.

Nu blå himmel och vacker kväll. Ska njuta av fåglarna och trädens sus. Ledig onsdag och midsommar och juli!

Carin Högstedt

160621