19. jun, 2016

Vena socken, Junnarp, Blaxhult, civilkurage, 12% till V, Trafikplats Fagrabäck

Fått massor gjort denna helg! Vattnat med slang – krävs ett par hundra meter slang för att nå ”vår” trädgård. Rensat ogräs, klippt döda grenar och ovälkomna körsbärsträd som sticker upp över allt. Klippt gräset, som är nästan obefintligt i torkan, med handgräsklippare. Förberett utflykt imorgon med dotter. Vi ska rekognocera inför årets släktträff i augusti. Var ska vi vara, vad ska vi se, vilket tema? Det blir framför allt Vena socken, där både farmor och farfar hade rötter (och min dotter och jag förstås också). Det är byar som Hyggelsebo, Blaxhult, Alsarp, Junnarp, Dalsebo, Östrahult, Vederhult…. Det är många byar eller bara något enstaka hus kanske. Jag har kört i de här trakterna men nu har jag bättre koll på vilka som bott var och när. Det är 17-1800-tal som jag har bäst kläm på. Slutet på 1600-talet också i vissa fall. Ska bli riktigt roligt!

Vackert väder i eftermiddag men aningen kylig vind. Sitter ute och skriver. Har svarat på Demoskopenkät. –Nä, jag är inte nöjd med mitt partis opinionsläge. Borde vara 12 %, inte drygt 7! Det är bättre än valresultatet, visst, men med tanke på vad V åstadkommit av reformer i förhandlingarna med regeringen, så borde vi ligga högre.

V  Växjö har tillräckligt med namn för en arbetsgrupp som vill skapa opinion mot den storskaliga ”lösningen” Trafikplats Fagrabäck. Det är ett resultat av torgmötet häromdagen. Ska kontakta personerna kommande vecka. Tisdag möten hela dagen, men sedan så är det ledigt. Ska läsa in handlingarna till tisdagens arbetsutskott nu, så är det gjort.

Pernilla Ströms kolumn idag i SvD är mycket läsvärd. Så här slutar den: ”När stockholmsmedierna skränade om systemkollaps, mobiliserade dessa medmänniskor civilsamhället till stordåd. Vet ni, det fungerade. Myndigheterna må ha fallerat. Men Malmöborna bestod provet. All heder åt dem!” Det handlar alltså om volontärernas arbete när flyktingströmmen var som störst. Det handlar om de frivilliga som struntade i regler när det behövdes. Det handlar om Pernilla själv som nog inte har lämnat Malmö station, som hon skriver, fast regeringen med sitt panikbeslut stängt gränsen. Heder åt Pernilla Ström som ger visar upp så kallade vanliga människors civilkurage och hur det gör skillnad för människor som flyr och kom till just Malmö.

Carin Högstedt

160619