17. jun, 2016

Sydostleden -på cykel till Simrishamn, 27 mil, turism, näringsliv, Visita

Så nöjd jag är att jag anmälde mig till invigningen av Sydostleden denna dag! Så inspirerande förmiddag med lite bakgrund, lite framtid och entusiasm för möjligheterna att inte bara cykla 27 mil till Simrishamn utan för företagandet och landsbygdsutvecklingen, som ska växa och frodas utmed leden! Sydostleden är numera nationell cykelled nr 2 i Sverige och den går alltså mellan Växjö och Simrishamn. En mycket bra guidebok finns där en kan se kartor och får veta en hel del om bygderna och sevärdheterna en passerar. All heder i världen åt Tommy Gustavsson som varit projektledare och nu berättade om resan som började 2005. Han talade mycket bra om möjligheterna – om vi vill  och vill satsa – att utveckla landsbygden och besöksnäringen, att den måste lanseras internationellt, att folk i andra länder vill komma hit och cykla. Jag blev extra glad för han pratade om samma saker som jag gjorde i min budgetinledning i tisdags. Jag talade om Sydostleden, om nationalparken Destination Åsnen och Ikeamuséet. Jag talade om hur besökarna kan var flera hundratusen och att vi ska ta hand om dessa. De vill sova, äta och uppleva annat också. Vad vill vi ge turister och konferensfolket som kommer hit? Vi har knappt någon cykeluthyrning i Växjö kommun! Per Bengtsson restauratör PM Växjö har fattat. Han kom och pratade kort på temat ”Från trangiakök till gourmet”. Precis, Per, du har verkligen fattat galoppen. Även när maken L och jag ålade ut och in i minitält på kontinentens campingplatser och letade bränsle, ”alcohol à brulée”, till trangiaköket för stekning av mergueze-korvar, så någon kväll unnade vi oss restaurang och trerätters. Har en cyklat från Simrishamn till Växjö så blir det bra hotell och middag vid bord – kanske inte för alla men för många cykelturister.

Som sagt; detta pratade jag om i tisdags för ett fullmäktige, som verkade rätt likgiltig inför en växande besöksnäring, som dessutom är bra för folkhälsa, miljö och landsbygd. Det var skönt att idag höra entusiastiska företrädare från riksdagen, Visita, Tillväxtverket med flera gratulera till Sydostleden. Jag vet ju hur nära det var att Växjö kommun skulle säga nej till att vara med i projektet! Jag har aldrig hört någon beslutsfattare i Växjö kommun säga något positivt om Sydostleden, utom jag själv. Eller? Och jag har dessutom varit oerhört kritisk till hur den var att cykla på för ett par år sedan, då jag tog mig före att cykla till Ingelstad. Eftersom ett invigningsjippo hölls i Växjö från kommunens sida trodde jag att det skulle gå att cykla den. Den var inte skyltad! Den var knappt cykelduglig bitvis! Men som den nu officiellt fått status som nationell cykelled så har den naturligtvis blivit mycket bättre och skyltar är uppe eller på väg upp. I augusti hoppas jag att vi kan ha en cykelutflykt i partiföreningen, då vi testar. Tack alla inblandade i Sydostleden för det idoga arbetet så länge och för att ni haft kraften att gå från idé till verklighet! Nu ska vi ta emot cykelturisterna med bra besöksmål, kultur och sevärdheter, boende och mat utmed leden. Naturen har vi redan där och gratis. Entreprenörer – ta chansen!

Bra dag. Cyklat, invigt cykelled, stått på stan med (V)äxjös kommunnytt, haft presidiemöte med kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen, fått gjort en del som blivit liggande under denna intensiva vecka. Nu nästan sommarlov. Nästa vecka en del möten men intensiteten minskar ju närmare midsommarafton vi kommer. Maken L på väg hem från Sydafrika. Regnar mycket stillsamt. Varmt ute.

Ha det så bra!

Carin Högstedt

160617