28. maj, 2016

Hela Sverige ska leva, Gotland, landsbygdsutveckling, syrener

Vilken lång dag! Temaresa kallas det. Åkte med buss kl 8.15 och var tillbaka 17.00. Sedan invigning på Almedalsscenen med landsbygdsminister, prisutdelningar och diverse tal av landshövding, regionråd m fl plus mingelmat. Känns i hela kroppen att det var mycket och jag har fått avveckla vissa myter jag odlat. Till exempel att till Gotland åker ju turister helt frivilligt – så deras besöksnäring måste ju vara därefter och ett bra föredöme. Nej, så är det inte. Orkar inte gå in på detaljer just nu, men Region Gotland har ingen strategi för besöksnäringen, det har vi i Kronoberg. Gotland har inte hängt med i utvecklingen av cykelvägar, fast folk kommer hit för att cykla. Mycket cyklande sker på vägrenen.  Gotland har 80 mil vandringsled runt ön, lättgången. Lika långt som Santiago de Compostela, men ingen del är skyltad, tillgänglig för rullstolar, guidad eller ”paketerad”. Rätt häpnadsväckande. Jag menar inte att folk måste ha skyltar och markerade leder överallt, men om alla ska bli uppmärksammade på möjligheterna, så måste vissa ansträngningar göras. Kände att i ett annat liv hade jag kastat mig över möjligheterna att visa mänskligheten de lättgångna vandringarna utmed hela ön. Som turistchef eller något. Men mycket är på gång, sas det.

Min buss gjorde många nerslag och mest intryck gjorde Gunnar, som berättade om hur en skola i Östergarn (garn betyder vik) las ner trots protester och hur bygden engagerade sig i skolbyggnaden, bildade ett utvecklingsbolag, som tog över skolan och idag inrymmer den 16 olika företag och det går bra! Tro inte att det varit en dans på rosor vägen dit men som vanligt eldsjälar och hårt ideellt arbete och ofta har jag hört idag i kamp mot byråkrati och myndigheter. Det återkommer hela tiden, i berättelser om denna skola, i berättelsen om barnkollon som las ner av kommunen och togs över av en idrottsförening, som envisas med att göra en campingplats av den.

Mycket lärorik dag och jag har gjort noteringar. Gotland har nio styck sådana här utvecklingsbolag. Kan vi ha något inom Växjö kommun om ett par år, så är jag nöjd. Idén ska spridas.

Gotland är just nu som vackrast; det är precis tiden när alla syrenerna blommar. Det är som en dröm. Min bror och svägerska som utvandrade från Småland till Gotland för ca 15 år sedan brukade säga: Varför åker ni utomlands? Gotland finns ju. De semestrade på Gotland år efter år och flyttade sedan hit. Ett av barnen har också bosatt sig här med familj. Jag kan förstå det en sådan här dag.

Bra guidning, bra information, bra invigning. Kom till hotellet 24.40 i natt. Behöver sova och imorgon väntar debatt och seminarier plus middag. Hotellrummet osedvanligt trångt. Slåss med resväskan i sängen. Men wifin bra. Märklig händelse på vägen från Växjö till Oskarshamn: Efter Lenhovda ligger vi – jag kör – bakom en lastbil, kanske mindre långtradare är rätt ord, och helt plötsligt ser jag ett hjul från bilen komma farande över vägen, ner i diket i en vansinnig fart, upp ur diket, över vägen och in i skogen. Det hade lossnat från lastbilen! Tack och lov träffade det ingen mötande!

Carin Högstedt

160527