23. maj, 2016

Sommarkväll, nytt kommunhus, kommunalt parkeringshus, storskarv, Åryd, Furuby, gymnasiesärskolan

Fantastisk sommardag! Varit ute mycket – skönt. Inga möten – bara åkt och gått med flygblad i Åryd och Furuby, hämtat barnbarn i skolan och träffat två av döttrarna. Däremellan skrivit två interpellationer, en till utbildningsnämndens ordförande, en till nämnden för arbete och välfärds (socialnämndens) ordförande. Jag lovade det igår; att ta upp i vilken utsträckning gymnasiesärskolans elever får arbete/sysselsättning efter gymnasiet. Väldigt deprimerande siffror som redovisades på DN Debatt 15/5. Jag försöker faktiskt, ja faktiskt, att vända på prioriteringarna och ta upp det som tenderar att ligga längst ner i högen av ärenden i stat, kommun och regioner, på mitt sätt, i kommunen. Särskolefrågor och ungdomar med intellektuella funktionsvariationer ligger inte högst upp; det vet alla. Så mycket viktigare att vända på högen. Men jag skäms å all politiks vägnar, när jag inser att inte någon rejäl undersökning finns förrän nu av vad som händer med eleverna efter gymnasiesärskolan.

Tragglar ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott. Avtal mellan Jernhusen och Växjö kommun om samlokalisering av resecentrum och nytt kommunhus. Otroligt men sant. Ett kommunhus (ska kallas stadshus) som är tillgängligt för medborgarna mitt på stationen, läser jag. Då kan vi ju börja med att låsa upp nuvarande kommunhus. Ser inte ett ord om säkerhetstänk. Men visst. Ge alla som köper biljetter en tagg till kommunhuset. Onekligen en innovation i min smak. Öppenhet, tillgänglighet.

Därtill ärendet om P-garaget i World Trade Center, som lär bli en klassiker i kommunens historia. Tänk att skattebetalarna är med och finansierar privata näringslivets garageplatser, ska köpa garaget och driva det som vilken kommunal kärnverksamhet som helst – med minus! Vad gör vi nu (sa naturligtvis nej när det begav sig) men avtalet på 87 miljoner kr är skrivet och undertecknat? Hur mycket kostade det att bygga garaget i verkligheten?

Igår en nyhet i fågelskådandet. En storskarv satt på flotten en bit ut i sjön. Första gången vi ser storskarv här vad vi minns. De finns dock i Helgasjön, stora sjön som Toftasjön är förbunden med genom en kanal. Alla blir inte glada över att se en storskarv, det vet jag, men denne ensamme fågel var välkommen i vår utsikt. Två kajor har bestämt sig för att så gott som flytta in på altanen. Helt orädda även när barn och barnbarn var här.

Imorgon kväll möte kl 18.00, Fagrabäcksskolan i Växjö. Trafikverket informerar om Trafikplats Fagrabäck, om behovet av nya vägar, rondeller och 100 km i timmen, intrång i naturreservat och bullerproblem. Eller kanske inte det sistnämnda. Ser i DN 22/5 att det internationella energiorganet IEA är kritiska till Sveriges energi- och klimatpolitik: ”Det gäller att inte stimulera onödiga transporter och då måste våra satsningarna på infrastruktur vara i linje med våra klimatmål. Nu bygger vi vägar som är anpassade för en väldigt stor ökning av biltrafiken.” Just det. Och det går åt helskotta med klimat och det har otroliga följder för mänskligheten.

Ha en skön kväll!

Carin Högstedt

160523