17. maj, 2016

Sandsbro skola, vattenkraft, 50-tal och kvinnlighet, åderbråck, uteliv

Med dagstidning kommer en annonsbilaga, från Wendelin media. KVINNLIGT är rubriken på framsidan och så rubriceras innehållet så här: Viktminskning på naturligt sätt. Coaching för tillväxt. Modern teknik mot åderbråck. Malin Åkerman om rollen i Billions: Det är en LITEN inblick i finansvärlden. Slut citat. Inte för att jag gillar mina åderbråck men är det typiskt kvinnligt? Inne i bilagan på helsida är en man med håriga och avklippta ben som bär en kvinna med ”fina ben” på ryggen. Tolkar det som att hon har opererat sina åderbråck och båda är lyckliga över det. Kvinnligt? Kan inte hjälpa att jag reagerar på en snäv syn och inte alls den som jag möter bland moderna feministvänner. Lite av 1950-tal.

Hemma tidigt från fullmäktige. Inte alls nöjd med något jag sagt eller gjort men så är det. Stolt över övriga gruppen. Speciellt att Eva-Britt Svensson läst ett medborgarförslag en gång extra och noga. Medborgaren ville att världsprematurdagen, 17/11, skulle uppmärksammas genom att lila belysning ordnas på vissa platser. T ex hade Vida Arena förra året belyst sin arena med lila ljus. I kommunstyrelsen hade vi sagt att världsprematurdagen var en regionfråga för det handlar om för tidigt födda barn och är en hälso- sjukvårdsfråga. Nu var förslagsställaren där, med ett barn i famnen, och pläderade för sin sak. Hon berättade att hon skrivit till Region Kronoberg, som hänvisat till kommunen och nu var kommunen på väg att skicka förslaget till regionen – igen! Det avstyrdes. Styrande alliansen ändrade sig till avslag på förslaget, medan V-gruppen genom Eva-Britt biföll och ville att berörda nämnder skulle belysa vissa byggnader/platser denna dag. Inget annat parti instämde i vårt förslag.

På kommunstyrelsens arbetsutskott fick vi en föredragning om kommunens vattenkraftverk (4 st) och dammar (10 st) och dess framtid i en tid då väldigt mycket ifrågasätts kring dessa. Går inte in på detaljer. Tekniska nämndens vattenexpert Andreas redogjorde för tankegångarna i en handlingsplan och målet att värna den småskaliga vattenkraften. Riktigt bra tänkt och om allt går i lås tror jag framtiden kommer att lovorda Växjö kommuns agerande för just den småskaliga vattenkraften.

Jag hade inte förslagsrätt på arbetsutskottet men redogjorde för vårt yrkande beträffande Demokratiutredningen (se tidigare bloggar) i kommande kommunstyrelse. Inte någon som verkade nappa på rösträtt vid 16 år. Kanske inget annat heller?

I fullmäktige hade vi tre omröstningar på raken på motioner från V och S. Alla slutade 37 – 24, det vill säga M+C+L+KD+MP+SD slog sina påsar ihop och vann. Det gapet blir svårt att överbrygga i val 2018, men det ska gå.

Beslut i enighet att satsa på om- och tillbyggnad av Sandsbro skola – tillagningskök och större matsal bl a – och Ljungfälleskolan, liknande investering. Bra. Tillväxt i invånare betyder ständig utbyggnad av förskolor och skolor.

Nu drägligt uteväder igen och växtligheten har fått en rejäl rotblöta. Härligt. Stare går i gräset. Syrenerna blommar. Jag cyklade idag – bra för allting. Imorgon ska vi producera (V)äxjös Kommunnytt och så är det distriktsstyrelsemöte på kvällen.

Carin Högstedt

160517