14. maj, 2016

Skönmålningskultur, Växjö Pride, rankingraseri, Inblick, statistk

Inblicksredaktionen på Smålandsposten gör det igen! En mycket intressant och initierad genomgång av försköningskulturen i Växjö kommun. I oppositionen skrattar vi ofta åt beskrivningarna i pressmeddelandena. Häromdagen skulle kommunen bli ”världsbäst” (citat) på bredband med hjälp av 12 miljoner. Varför dessa omätbara överord hela tiden? Det blir faktiskt pinsamt. Jag har dristat mig till att fråga efter källor till diverse uttalanden i fullmäktige. Det viftas bort eller blir dålig stämning. Så fort någon från oppositionen beskriver utanförskap, barnfattigdom, bostadsbrist – allt är lätt bevisat med empiri – så blir en anklagad för svartmålning och negativism. Det skapar inget bra samtalsklimat och leder inte till de förbättringar som Växjö kommuns invånare behöver. Det är den allvarliga sidan av skönmålningen.

Igår, fredag 13 maj, säger Nämnden för arbete och välfärds (NAV) ordförande i en intervju  i Smp att ”Men i Växjö har vi också rekordmånga som går direkt från bistånd till en ordinarie anställning i privat näringsliv”. Det är ju förbaskat bra resultat i så fall! ”Rekordmånga”. Är det VM, EM, SM eller har Rosengren jämfört över åren i Växjö kommun? Hur många år i så fall? Och hur många är rekordmånga?

En myt som har spritts länge är att Växjö kommun är Sverigebäst på att bygga bostäder. Jag hittade statistik (la ut på en blogg för ett par månader sedan) som jag betraktar som seriös. Hur än tabellerna lästes – per 1 000 invånare eller 10 000, så är inte Växjö ledande i Sverige. Det är vi inte heller när det gäller flyktingmottagande, vilket bevisats många gånger, men retoriken fortsätter. Bra statistik finns ofta i SKL.s tidning, Dagens samhälle. Om en nu nödvändigtvis ska gå på siffror och topplistor. Bostadskön är sju år. Detta faktum borde räcka för att bygga bostäder utav bara den. Men kraft läggs på att sälja hyresrätterna – rätt absurt.

I Smp igår, fredag 13 maj, går journalisten Bo Ströberg igenom Skolinspektionens resultat vid besök på många förskolor/skolor. Det blev ett facebookmeddelande med rubriken ”Växjös grundskolor i topp”. Den senaste mätningen som SKL gjort (Sveriges kommuner och landsting) visar att kommunen ligger på plats 164 (av 290 kommuner). I själva verket hade Skolinspektionen anmärkningar inom åtta av 14 undersökta områden. Om det hade redovisats öppet att det vara väldigt mycket att ta itu med på många skolor/förskolor så hade det kanske blivit en bra diskussion om t ex Dädesjö skola respektive Braås. Istället är det en total låsning mellan föräldrar och förvaltning/politiken, där de senare vill flytta barn från Dädesjö till Braås.

Som sagt: Skönmålningskulturen påverkar politiken, debatten, samtalet, dialogen. Den har varit effektiv såtillvida att folk långt härifrån i andra kommuner tror att Växjö kommun är störst, bäst och grönast. Träffar ofta på sådana kommentarer.

Jag gjorde tidigare i våras en skrivelse till kommunstyrelsen om att slå fast att medborgarna som skriver till kommunen ska ha svar inom fem arbetsdagar. Bakgrunden var att allt fler medborgare klagat på att de inte fått något svar. Jag trodde fem arbetsdagar gällde och ville att detta gick ut till alla medarbetare. Svaret på skrivelsen blev att en ny informationspolicy ska tas fram. När då? undrade jag. Lite vagt men ”under året”. Det ska bli intressant att se det förslaget mot bakgrund av SMP.s granskning. Dessutom påstods att det är tre arbetsdagar som gäller nu. Men om ingen vet om det, så hjälper det inte stort.

Vi i oppositionen måste skärpa oss och granska rankingarna i sömmarna. Vi ska också strunta i att vi blir nermejade med repliker om vi inte börjar inlägg i fullmäktige med att tala om hur bra Växjö kommun är. Det är allmänheten som avgör och maten inom äldreomsorgen blir inte bättre av att de som ska äta den läser i tidningen att allt inom äldreomsorgen får goda betyg. Vi har ansvar för att vara objektiva, kunniga, pålästa och ska också kräva att få veta källorna till vissa påståenden oftare.

Lördag förmiddag. Snart Växjö Pride. Lite kallare och moln men årets häftigaste dag (ranking!) vill jag påstå. Vi ses där.

Carin Högstedt

160514