12. maj, 2016

Dädesjö skola, landsbygdsutveckling, göken gal, tillgänglighetspolitik

Äntligen, äntligen hemma. Bedårande varm och vacker dag. Startade tidigt och prickade av vissa saker på göra-listan, innan första mötet 8.30. Då träffades vi två landsbygdsansvariga, Eva Johansson (C) och jag plus landsbygdsutvecklande tjänsteperson och gick igenom aktuella händelser och göranden. Pratade bredband, samlingslokaler – ska hitta ett utvecklande bidragssystem att lansera till hösten. Eva och jag rapporterade från mötet igår om Dädesjö skola. Återkommer till det nedan. Vi konstaterade att Sydostleden, cykelvägen Växjö-Simrishamn, invigs 17 juni och att vi bör delta och helst cykla till Ingelstad också. Det senare vore väldigt trevligt men jag har inte lovat.

Så iväg till besök på Dagishaket, en personalkooperativ förskola i Sandsbro som existerat som personalkooperativ i 24 år. Bara det är ju intressant. Hur har de lyckats? De tre som startade är fortfarande med och har fem anställda utöver sig själva. Kontinuitet i personalstyrkan, makt över budget och investeringar, kontakter med universitetet och äldreboendet Toftagården, som de är grannar med. Lagar sin egen mat och från grunden med mycket ekologiskt och har sockerrestriktioner. Roligt, intressant och entusiastiskt möte. Vad behöver de av kommunen? –Jo, de vill få samma inbjudningar till kompetensutveckling och möten i god tid. De vill kunna gå två till mötena med kommunen. Men käre tid, det borde vara självklart. Fristående förskolors barn ska ha samma tillgång till kompetensutvecklade  pedagoger som de kommunala. Vi får trycka på.

Så till ett samverkansrådsmöte som endast innehöll information. Kommunstyrelsens samverkansråd har inte haft någon verksamhet på hela året, då HSV, handikapprörelsens samverkansorganisation inte har utsett sina ledamöter. Det har sina skäl som jag inte går in på. Nu bjöd vi in till enbart infomöte eftersom rådet inte är komplett. Funkibator – googla på dem – har en ledamot och ersättare i rådet. De var där och Eva Johansson (C ) och jag, som kamperar ihop även i dessa frågor plus tjänstepersoner. Bra information och Funkibator frågvisa och idésprutor. Bland annat meddelades att nu är den så kallade Tillgänglighetslinjen klar om än inte marknadsförd. Brister i tillgänglighet – inte bara fysiska hinder! – kan anmälas per telefon 0470-41000 eller via kommunens webbsida. Ärenden ska omedelbart tas om hand. Testa du som upplever ett hinder i din tillvaro på grund av funktionsvariation av något slag! Stefan från Funkibator berättade om världens mest tillgängliga hus, som finns i Köpenhamn. Värt en studieresa!? Omvärldsbevakning ska vi ägna oss åt på olika sätt, nätverk internationellt, nationellt för idéer och kunskap.

Så till möte med SRF, Synskadades riksförbunds lokalavdelning. De ville diskutera hemtjänst och ledsagarservice. Eva och jag, fortfarande, plus Thomas (S) från omsorgsnämnden. Flexibel hemtjänst – inrutad vardag passar inte alla, behoven är olika från dag till dag. Inte säkert att en vill handla just varje onsdag eftermiddag kl 14.20. –Nä, självklart inte. I framtiden troligen otänkbart att människor ställer upp på schemalagt vardagsliv.  Diskussionen fortsätter.

Hörde göken förresten en kväll i veckan. Galandet kom från det håll det brukar komma, bortöver sjön. Det nysådda gräset har börjat växa och blommor och kryddväxter ser ut att må bra. Fikonträdet verkar inte ha klarat vintern. Ska klippa ner ytterligare och prata väl med det, så får vi se.

Kom hem från Borgholm ca 17.00 igår. Då hade vi, S+V, en preliminär budget i bagaget. Textarbete och filande men i stort sett klart. Mycket bra jobbat och intensivt! Åsa K-B (S) släppte inte greppet. Det är bra! Ibland är vi så noga att vi får nypa oss i armen och påpeka att den här budgeten går ju inte igenom! Men vi ska ha en budget – som om ett mirakel inträffar – ger oss möjlighet att ta över ögonblickligen. Bra princip men ibland går vi nästan till överdrift. Jag har tänkt och sagt det många gånger: Vi var när vi styrde och är väldigt seriösa. Kan ge ett tråkigt intryck. Men hållbart i längden.

Kom alltså hem vid 17.30 och kände att sätter jag mig ner så somnar jag, så jag drog tidigt ut till Dädesjö. Körde en sväng ner till skolan. Stod i solen utanför Staffansgården och pratade med personer, som skrivit och ringt till mig. Bra att få ett ansikte. Märker att ett generationsskifte skett i Dädesjö med omnejd. Många unga, många kvinnor är pålästa, kunniga, frågvisa och insatta i mycket som har med barnens skolgång att göra. Sockenrådets ordförande håller i mötet, med bravur måste jag säga, verkligen. Inte lätt att i drygt två timmar leda ett möte med över hundra i publiken, som är arga, oroade, frustrerade och inte förstår vad som plötsligt hänt. En lapp kommer hem där det står att 3-4.orna ska flyttas från Dädesjö till Braås skola. Varför det? Går inte in på detaljer. Blir rejält besviken på hur information och dialog med föräldrar och barn inte har skötts. Blir förvånad att sådana här förslag kommer fram utan att landsbygdspolitiska perspektiv och barnperspektiv presenterats. Det är inte en organisationsgrej vilken som. Det är ett förslag som om det verkställs påverkar hela Dädesjö, viljan att bosätta sig där och utvecklingen. OK, förändringar kan vara nödvändiga. Men inte över huvudet på de som är berörda. Då blir det fel. Träffade många bekanta ansikten. Det är inte första gången det är möte i Dädesjö om skolan och annat. Fortsättning följer. Det var inget möte en somnade på!

www.vvaxjo.se ligger en, tycker jag, läsvärd artikel som var publicerad i Smålandsposten igår, undertecknad Åsa Karlsson Björkmarker (S) och undertecknad. Läs den gärna!

Missat allt under Växjö Pride utom invigningen. Men lördag är det paraden. Vi ses på Norrtulls parkering lördag kl 13.00. Gå gärna med oss i V-avdelningen men framför allt: Kom med! Kl 14.00 startar paraden, men kom i god tid. Det lär vara mycket folk! Och mycket glädje! Unna dig att känna den in på skinnet!

Carin Högstedt

160512