5. maj, 2016

Letande storlom, upprörda pilfinkar, slaget om flotten, V-kongress, annonstidningar

Vilka fina dagar och kvällar! Första grillningen verkställd i ny grill, som har hjul. Den gamla hade tappat dem. Alpklematisen har jag hittat en tjusig lösning på. Den fanns i trädgårdsbutik. En vacker dag kommer jag att lägga ut foton på det som händer i mina texter.

I förrgår kväll såg vi en ensam storlom simma alldeles vid stranden väldigt nära oss. Den simmade runt, runt och verkade leta efter något. Märkligt beteende, tyckte vi, maken L och jag. Tog fram en av böckerna om lommar vi har och läste. Ingen ledtråd. Började fundera på om den förlorat sin partner. Överkörd av skoter eller racerbåt? Hemska tanke.

Mer dramatik i fågelholken. Tog ner samtliga fågelmatare. Nu får det vara slut på matningen, tänkte jag. I det här vädret så kommer insekterna och ni kan hitta mat utan vår försorg. Vad händer? Pilfinkarna kommer och sätter sig i syrenerna där fågelmatarna hängt och skäller ut mig. Det är sant. De var upprörda och vände sig mot mig. Ordningen återställd. Maken L skickad att hitta fågelfrön. Vår närbutik COOP Norremark har lagt av med frön till förmån för grillkol. Men han hittade frön.

Och så just ikväll. Står och sköter grillen. Ser fiskmåseparet på en flotte ute i sjön. De är där hela dagarna och tänker nog ha sitt bo där. Men nu kommer hägern! Det blir liv i luckan. Just nu är ingen fågel där, men striden om flotten, som pågick förra sommaren, har startat igen.

Vänsterpartiets kongress har börjat. Jag tror jag varit med på alla kongresser sedan hedenhös, men inte denna. Nej, jag följer hellre på TV, har inte kandiderat. Vi har unga och nya förmågor som ombud från V i Växjö kommun. Ska bli intressant att se dem i talarstolen! Hörde Jonas Sjöstedts inledningstal och det var mycket bra och han lät verkligen entusiastisk. Stridsfrågor? –Javisst. Kärnkraften otroligt nog, hedersrelaterat våld med flera. Men knappast totalsplittrande. Det är högt i tak och väldigt bra stämning. Tro mig; det har varit mycket annorlunda på många tidigare kongresser.

Vi var på Mary Lou Wards föreställning Allt har sin tid igår kväll. Trevligt med platser vid småbord, kaffe och kaka, mitt i en utställning om torp och torparliv på Utvandrarnas hus. Bra! Annorlunda och väldigt uppskattat. Fullsatt på planerade föreställningar och många extra har kommit till. Det var en trevlig inledning på dessa fyra dagars ledighet. MEN ska skrivas artiklar och det ena med det andra. Ordnar sig om vädret tillåter uteliv. Allt blir lättare, ljusare, mer spännande med fågel- och insektsliv omkring en.

En plötslig insikt: Det finns mer om och kring kommunpolitiken i Växjö kommun i gratistidningarna, annonsfinansierade, än i den absolut dominerande dagstidningen! Jag tänker då bort dagstidningens inblicksreportage, som är granskande och djuplodande. Men det där vanliga, som många gånger berör och intresserar medborgarna, det finns i högre grad i annonsfinansierade som Magazinet och Lokaltidningen. Intressant. Har jag rätt?

Fortsatt trevliga dagar önskar jag alla.

Carin Högstedt

160505