3. maj, 2016

Budgethearing, daglig verksamhet, likavärde, val 2018, landsbygdutveckling, fiskmåsar, klematis

Två vackra dagar har passerat och fylldes med möten. Nu hemma på altanen. Svärsonen här med bror och hämtar vår trasiga båt. Den går att laga, säger de, trots stort hål i botten. Svärsonens mamma, mina barnbarns farmor, har flyttat till området här, 50 m från vår lägenhet. Så nu har vi lika nära till barnbarnens skola och hem. Sitter och lurar på var min inköpta Alpklematis kan få klättra. Vi hade en som försvann i förra årets renovering av ytterväggarna. Den växte hej vilt i syrénbersån. Den planterade vi till minne av ”Svartekatten” som dog för ca tio år sedan, 20 år gammal. Vill se de underbart blåa blommorna igen. Men var?

Igår hade oppositionen, S+V, så kallad budgethearing, från kl 8 till 17.30. Det betyder att förvaltningschef plus vice ordförande kom och föredrog läget i alla nämnder och bolagsstyrelser. Högt tempo, bra information och mycket kunskap inför nästa veckas budgetberedning, som i vanlig ordning är på Hotell Borgholm på Öland. Tyckte att kalendern började se lite tommare ut nu i maj, juni. Men kom på; det blir budgetarbete, texter och överläggningar inom oppositionen. Vi ska utmana den moderatledda femklövern med en väl genomarbetad budget med klass- och jämställdhetsperspektiv. Det tar mycket tid att värka fram ett bra förslag. Efter budgethearingen så hade vi fullmäktigegrupp och diskuterade ärenden till dagens kommunstyrelse och senare fullmäktige.  Många ärenden men inte så partiskiljande eller kontroversiella.

Idag per cykel till stan och kommunstyrelsens arbetsutskott till att börja med. Inget direkt upphetsande där. Arbetade sedan med att svara på mail och skrev ett förslag till motion som ska lämnas in imorgon. Det handlar om något som borde vara självgående men inte är det. Har säkert nämnt det i tidigare blogg, men det är viktigt. Vi vill att landsbygden i kommunen utvecklas. Det gör den, men inte av sig själv. Det krävs bostäder och för det krävs mark, tomter, detaljplaner. Det vill vi att Växjö kommun ska bli bättre på – att vara före efterfrågan, inte efter. Det finns mål i Landsbygdsprogrammet som säger det vi vill men i praktiken fungerar det sisådär och ibland saknas det helt byggbara tomter på olika orter. Det blir ad hoc-politik i onödan.

Så hade vi kommunstyrelsen, som gick rätt snabbt. V-motionen om att de sysselsatta i daglig verksamhet ska få samma uppmärksamhet som andra anställda i kommunen efter 25 år – det vill säga hedersbelöning och gåva – får ett svar, som medger uppmärksamhet men inte samma som övrig personal. Tråkigt. Det vore så lätt att visa uppskattning för den här gruppen människor! Kostar så lite. Det gör däremot inte Arenastaden. Vi fick en rapport om exploateringsbudgeten avseende Arenastaden. 64 milj kr minus när allt är färdigt. Kan rubbas något. Matorganisationen – rapport om den. Köp o sälj-modellen ska bort! Oppositionen kunde håva in en ovanlig anmärkning från majoriteten; ni hade rätt! Nya regler för hur det ska gå till när hyresrätter omvandlas till bostadsrätter antogs. Tiden för gällande pris skulle kortas, tyckte en (KD), gjorde en skrivelse och fick en utredning som nu lett fram till regelverket. Sex månader skulle priset gälla (orkar inte reda ut allt kring vilket pris det handlar om). –Nä, sa oppositionen, det är för lång tid. Vi yrkar att den kortas. Prat, prat och jag sa till slut att om inte sex månader betyder sex månader utan kan vara kortare, varför inte skriva max sex månader i reglerna? Såg att de förstod poängen men nix, tjurskalligt nej.

Så kom partikamraten Eva-Britt med två förslag till motioner och vi gick igenom, skrev under och lämnar in allt eftersom i veckan. En om att alla flickor ska få möjlighet att i gymnasiet få välja tillval självförsvar. Kommer skriva mer om det senare. Den andra om socialt bokslut, inte bara ekonomiskt. Ska gå in närmare på det också senare. Produktiv dag. Avslutade med distriktsstyrelsens arbetsutskott som planerade och var ända inne i valet 2018.

Nu närmar sig helg. Ett möte imorgon men sedan avkoppling och trädgårdsarbete. Fiskmåsarna pratar nu högljutt och varierat. Älskar det ljudet.

Carin Högstedt

160503