1. maj, 2016

1 maj, Amanda, Gustav, Kaj Raving, Erica, Bergsbestigarna, 7,2%, uteliv

Premiär för att sitta på altanen och äta och skriva. Äntligen slutat blåsa och blivit varmare! Riktigt bra förstamajväder! Båtlivet har börjat på sjön. Vinbärsbuskarna som flyttats på grund av altanbygget är gröna och fulla med embryon till vinbär. Ingen skada skedd verkar det som. Fikonträdet – inget nytt liv ännu, men avvaktar.

Minns tiden då VPK i Växjö samlade 700 på Stortorget, tre maffiga rader med fyra och fyra, som gick till Folkets Park och där var det fullsatt i Kaskad. Enorm uppslutning jämfört med nutiden. Idag 100, ganska exakt, hundar och barn oräknade. Väldigt bra tal från scenen på Storgatan av Amanda Karlsson, Ung Vänster – en glödande appell för feminism och unga tjejers lika villkor. Också av Gustav (glömt efternamnet just nu), nybildade Palestinagruppernas ordförande. Så klargörande och enkelt, delvis på rimmad vers. –Är du estradpoet? undrade jag. –Nej, det är första gången jag talar så här, sa han. Och så Erica Engdahl med sina häftiga dikter – lite av V.s ”huspoet” sa hon. Hennes dikt handlade om bostäder, studentbostäder, och vilka som ska bo i ettor för 7 000 kr i månaden, för inte är det studenter. Eva-Britt Svensson konferencier och alltid lika entusiastisk. Jag sålde 1 maj-märken och delade ut det alldeles färska Regionbladet. Det hela flöt med smärre missar, som nog inte märktes utåt. Då när vi var 5-6-700 så blev en intervjuad efter talen och halva talet återgavs i Smålandsposten och Radio Kronoberg spelade in. Nu inte något media inom synhåll. Så hur ska vi manifestera 1 maj i framtiden? Tiderna ändras och allt arbete som läggs ner på förberedelserna bakom kulisserna och helt ideellt,  i vårt parti i alla fall – kanske ska läggas på andra former av kamp mot orättvisorna. Samtidigt var det ett jädra bra möte. Kaj Raving från partistyrelsen och Nybro höll huvudtalet på IOGT och det var riktigt bra. Många applåder. Bergsbestigarna som stod för musiken är en stor tillgång med sin proggmusik, nästan husband till V.  Så väldigt bra alltså, men tänk så många som missade. Fast det kommer på Öppna kanalen! Och i opinionen verkar vi frusit fast på 7,2%. Inte dåligt men jesses vi är ju enda vänsterpartiet som står pall i högerträsket! Belöna oss!

Igår städdag i vår bostadsrättförening. Kunde delta för en gångs skull och det var trevligt, förutom blåsten.  Nu titta på stilla sjö, fåglar och plantera lite nya växter. Så läsa handlingar och krypa ner i sängen. Imorgon heldag med budgetberedning för oppositionen. Kort vecka och det känns helt rätt. Tänker mig att sitta i solstol på altanen och bara njuta.

Carin Högstedt

160501