29. apr, 2016

1 maj, sliten kavaj, Tolstoj, WTC, parkeringselände, Trafikplats Fagrabäck, fattiga och rika

Hur många industriarbetarlöner går det på maktelitens snittlön? Dagens ETC har svaret i stort uppslag idag 29 april.  1950 var det 26,1 arbetarlöner, 1980 9,1, år 2000 46,4 och 2014 53,7, högsta siffran under hela perioden. Under 2000-talet har fastighetsskatten avskaffats, förmögenhetsskatten likaså och arvsskatten plus gåvoskatten och så kom jobbskattevadragen slag i slag och klyftorna mellan normalinkomsttagare och rika växer alltmedan barngrupperna i förskolan fortsätter vara för stora. För att bara nämna ett enda exempel på hur färre skatteinkomster påverkar vardagen och livet för väldigt många barn. Trött på bonusar och avgångsvederlag i miljonklassen? Elda under din vrede! Demonstrera på söndag!

Kan inte låta bli att citera Johan Ehrenbergs ledare i Dagens ETC denna dag: ”Har vi problem att finansiera flyktingmottagandet? Inte alls. Har vi problem att finansiera höghastighetsbanan? Inte alls. Har vi problem att ta kostnaden för att ställa om Vattenfall? Inte alls Har vi problem att höja lönen för de lågavlönade inom vård och omsorg med några tusen kronor per månad? Inte alls. Har vi problem med att de rödgröna inte vill göra det? Tydligen”. Ehrenberg redovisar i ledaren hur statens finanser egentligen ser ut och det visar sig att läget är gott! Läs själva! Tänk själva! Ut och demonstrera på söndag!

I Växjö kommun hände det nästan osannolika att kommunens stora majoritet – alla utom (V) – gick med på att bygga P-garaget under World Trade Center och betala 87 miljoner för det. Skattebetalarna har alltså begåvats med ett kommunalt P-garage, där nu WTC ska hyra de flesta P-platserna, ett fåtal återstår för allmänheten och det hela går med prel 1,3 miljoner kr i förlust för kommunen 2016 och 1,7 i förlust 2017. Detta har berättats av min partikamrat Örjan som sitter i tekniska nämnden och där fått rapporten om historien med den kommunala kärnverksamheten P-garage WTC. I tekniska nämnden har också redovisats den ”second opinion” som konsultfirman Ramböll gjort om Trafikplats Fagrabäck. Uppenbarligen har de fått som direktiv att värdera Tafikverkets sex olika ”lösningar”, inte att komma med något nytt! Var (MP) med på det direktivet? Vi naivt lagda trodde ett ögonblick att tanken var att hitta en annan, ny, småskalig lösning på en köbildning som uppstår en kort stund morgon och kväll, för att för många arbetsplatser börjar och slutar samtidigt och för att många tar bilen utan att behöva det och samåker inte heller. Som sagt; det finns både internationella, nationella och lokala skäl att gå ut och demonstrera på söndag! För jämställdhet och jämlikhet i vår tid! Det är bara tillsammans vi kan göra skillnad.

Igår kväll fullsatt i Galaxen, Stadsbiblioteket i Växjö! Bibliotekets vänner hade först årsmöte och sedan föreläsning av Carola (betoning på första a) Hansson, som skrivit om tre medlemmar i familjen Tolstoj, nu senast om dottern till den store författaren, Masja. Carola drog så stor publik att vi började med att bära stolar i mängd. Och hon var verkligen intressant och berättade helt utan manus i en timme om hur hon blivit intresserad av det ryska redan i barndomen och läst ryska och börjat skriva. En enda bild visade hon. Det var ett foto på familjen Tolstoj och hennes analys utifrån fotot var synnerligen intressant, inte minst  politiskt. 13 barn blev det i familjen varav fem dog som små. Roligt att så många växjöbor ville lyssna på Carola Hansson! Jag läste hennes första bok om Andrej Tolstoj i slutet på 90-talet. Nu är det tid för Masja.

Nu fredag och snart ska vi till Eke på födelsedagskalas för två av döttrarna har fyllt år, ja, en fyller idag och de slår ihop sina kalas. De har önskat sig växter för krukor och trädgårdar, så jag har köpt en del. Men de plantor som stått ute vid trädgårdsbutikerna är rätt luggslitna av blåsten och kölden. Måste bli bättre väder nu! Gräsligt kallt. 17 mm regn igår.

Söndag 1 maj samling 13.00 Storgatan Växjö, Speakers corner. Tal av distriktsordföranden Amelie Asp, Ung vänsters Amanda Karlsson, estradpoesi av Erica Engdahl. Demonstration ca 13.30 till Vattentorget, IOGT-huset, Sigfridssalen , där Kaj Raving talar kl 14.00 och Bergsbestigarna underhåller. Välkomna!

Carin Högstedt

160429