28. apr, 2016

Folkets Hus, Lammhult, Kulturarvscentrum, Romson, Kostamosaik, Region Kronoberg

Intensiva dagar. Kom just hem från stämma med Folkets hus i Lammhult. Jag var inbjuden att sitta ordförande. Det kom rätt många dit och en ny ordförande för föreningen valdes efter Eva Christiansson. Eduardo Rossell (osäker på stavningen av efternamnet), bosatt i Lammhult och föreningsmänniska. Inte enkelt att driva Folkets hus och värdshus. Krävs krafttag av nya styrelsen och det ser lovande ut. Sju villiga lät sig väljas in. Roligt att ha förtroendet att sitta ordförande i alla möjliga sammanhang. Lärorikt också.

Igår årsmöte med Kulturarvscentrum. Jag var där som representant för Vänsterpartiet Kronoberg. Denna förening och byggnad inrymmer kommunarkivet och muséum plus forskningsplatser. Det är en helt unik mix och mycket intressant. Snart öppnas glasutställning. Tusentals glaspjäser som stått i Smålands museums källare ska visas publikt. Spännande värre. Förutom de vanliga förhandlingarna så fick vi, och vi var ca 40-45 personer som representerade väldigt olika föreningar, en föreläsning om Kosta glasbruks mosaiker från 1954 till 1967, då mosaikverksamheten las ner. Visste inte ett jota om detta! Var finns mosaiken bevarad? –Jo, bland annat i kommunhuset, där jag är varje dag nästan. Ser den ju men vet inte något om ursprunget eller tänker på den mer än att det är snyggt med 60-talskonst i trapphusen.

Bortåt fem timmar tillbringade jag annars denna eftermiddag med att, tillsammans med partikamraten Atti Andersson, köra med (V)äxjös Kommunnytt till Vikaholm, studentbostäder vid Teleborgs vattentorn, Tävelsås, Ingelstad och Åryd, ca 1000 ex. Värt mödan? –Ja, vi tror ju det. Folket vill veta. Folket uppskattar bladet. Men de kunde ju också rösta på oss, kan tyckas. Och när ska jag ge mig själv tid att vara en vanlig pensionär? Och vill jag det?

I morgon är första mötet ytterligare en årsstämma. En kvart ska den pågå enligt kallelse. Det är årsmöte med den ideella föreningen Citysamverkan Växjö. Ordinarie ombud har förhinder så jag tjänstgör. På kvällen årsmöte med Bibliotekets vänner och sedan föreläsning av Carola Hansson, författare. Däremellan möten men också begravning av Wiola, 96, vår bästa vän och granne i många år, som tog hand om våra katter och blommor när vi reste bort, som hade idéer, som följde med i samhällsdebatten, som inspirerade… Vilken människa! Vad hon betytt mycket för oss och många andra.

Har inte följt några nyheter idag. Verkade igår som om Åsa Romson (MP) skulle offras. Typiskt beteende. Någon ska gå och då blir det kvinnan. Hon är inte enligt min mening sämre än Fridolin. Det måste kunna vara tillåtet att utrycka sig klantigt då och då. Annars kan vi lägga ner det demokratiska system vi med möda byggt upp.

Maken L på regionfullmäktige och inte hemma ännu. Det började kl 9.00. Mystiskt.

Carin Högstedt

160427