25. apr, 2016

Destination Åsnen, nationalpark, bolagsstämmor, deklaration, mediadrev

Tittade in på Destination Småland AB för att justera ett protokoll idag. Så välkomnande personalen är! Bara kvinnor. Fick en pratstund med Karin Nilsson, projektledare för Destination Åsnen, den nya Nationalparken i vardande. Hon och projektet impade på mig när hon informerade på ett styrelsemöte. Det är inte bara en nationalpark, det är ett besöksmål för alla det ska bli. Vi pratade om Kurrebo (som jag skrivit om tidigare) och om tillgänglighet i besöksmålet Destination Åsnen. Det är höga krav på tillgänglighet i nationalparker, sa Karin; det kan vara svårare med näringsställen och liknande runtomkring. Fick nya boken Åsnens natur, din guide till unika upplevelser, av Tobias Ivarsson och Mikael Persson. Väldigt mycket information om flora och fauna, om besöksmål, vandringar och cykelleder. Finns att köpa för 100 kr på Turistbyrån i Residenset vid Stortorget i Växjö. En guldgruva för intresserade. Så bra att det kommer en guide innan Nationalparken är invigd!

Annars hade jag ett enda mål idag: Att reda ut min deklaration. Har för första gången på kanske 20 år blivit tvungen att fylla i en bilaga. Annars brukar jag bara godkänna per telefon. Avskyr blanketter. Den där bilagan fick jag ingen rätsida på på Skatteverkets webb hur jag än ansträngde mig. Gick till Skatteverket och stod i kö med många andra. Fick rådet att gå till banken. Även där en viss tvekan vad som skulle fyllas i. Men så småningom ett papper, som jag fick gå till skatteverket med. Svårigheter även där att tolka mitt papper och uppgifterna. Men hjälpsam tjänsteperson löste det och nu har jag skrivit under och lagt i brevlådan. Tack och lov!

Lämnade in en interpellation om simkunnigheten i kommunen. Hur ser statistiken ut? Färre lär sig simma idag i Sverige trots att skollagen säger att skolan ansvarar för att alla lär sig simma. Skrev även ett utkast till skrivelse om källsortering, återanvändning och återvinning av textilier. Som läget är nu går textilier i hög utsträckning till förbränning, alltför hög. Deltog i den offentliga informationen av de kommunala bolagen, se gårdagens blogg. Det slog mig hur olika de två bostadsbolagen är rent ideologiskt (inte partipolitiskt). Växjöbostäder lägger ut skötsel och service på entreprenad, säljer och ombildar till bostadsrätter. Och bygger nytt. Vidingehem, som mest är utanför staden, tar tillbaka skötseln i södra kommunen i egen regi för att det är bäst så för hyresgästerna och de vill vara nära de som bor enligt egen utsago! Deras organisation går i decentralistisk riktning. De talar om samhällsansvar och utveckling på orterna där de verkar. De har planer för nya lägenheter på många orter, lite väl försiktiga kanske men ambitionerna har ökat med mycket bra bokslut.

Tre personer ur allmänheten var där och ställde frågor efter informationen. Då var tiden egentligen slut. Väldigt pressat schema med fem informationer från bolagen och ”allmänhetens frågestund” på en timme. Det hela hade annonserats i pytteannons i lördags och nu var det måndag och möte. Jag kan hålla med närvarande kritisk allmänhet om att det är inte så inbjudande. Vänsterpartiet drev en gång i tiden att bolagsstämmorna skulle vara offentliga liksom, tror jag, styrelsemötena. Det blev dessa offentliga informationer av våra krav, men meningen med det hela förfuskas om det inte bjuds in med vilje utan mer härtill är jag nödd och tvungen. Det är väldigt mycket verksamhet, väldigt mycket pengar och utveckling i dessa bolag, som berör allmänheten i mycket hög utsträckning. Det är värt en timmes frågestund, minst. Videums VD redovisade att Science park har ungefär 100 företag med ca 500 anställda. Videum har 2015 ordnat ca 35 aktiviteter för dessa och andra och samlat ca 1000 deltagare. –Ja, det är en kommun där det byggs, skolor, förskolor, Teknikens hus och bostäder. Det senare i för liten omfattning för att komma ikapp behoven. Men i alla fall. Det rör på sig.

Till slut: Jenz Kjellberg är en person som skriver krönikor i Smålandsposten, ofta väldigt roliga och med distans till Jenz själv. Idag skriver han på sista sidan om ”I jaktens hetta”, om det politiska klimatet och ”Är det verkligen drev vi vill ha? Till varje tänkbart pris?” Jenz uttrycker med få ord i en krönika det jag själv skulle vilja säga och något berörde igår. Det politiska klimatet – när en ministers ”felsägning” blir jättestort – vem vill bli minister eller för all del kandidera till kommunfullmäktige när en felsägning kan få huvuden att rulla? Måste alla ministrar vara så medialt väldrillade att det inte händer något utanför de trånga ramarna. Gud så tråkigt!

Carin Högstedt

160425