24. apr, 2016

Farsartat, brist på tillit, aprilväder, Växjö kommunföretag AB

Enligt text-TV så har (MP) ställt in ett krismöte idag på grund av risk för avlyssning. Märkliga ting som händer, tänker jag. Kollar med Aftonbladet. Jo, det var planerat ett telefonmöte och koder lär ha läckt ut till media. Tänkte vi för 10 år sedan att det skulle vara risk för avlyssning av ett partis interna telefonmöte? Och genom att de inbjudna sänt kallelsen till media? Ibland farsartad och lätt absurd politik i dagens Sverige. Men det värsta är klasspolitiken och de klyftor som skapats bland annat av skattesänkningarna. När så Panamaskandaler blir uppenbarade, så ökar folkets misstro mot politiken och samhällsinstitutioner, mot demokratin. Det är farligt. Bo Rothstein, professor i statskunskap, skriver om ny forskning på detta område på DN Debatt idag 24 april. Jovisst. Självklart att hederliga människor överger sin villighet att betala skatt, när de ser att andra skor sig, trixar, fuskar och är hejdlöst giriga. Dock bra att forskningen redovisas.  

Det var en intensiv årsstämma med Riksförbundet Noaks Ark igår. Maken L höll i klubban. Det var olika meningar om vilka svar motionerna skulle ha. Ombuden debatterade friskt. Valen gick rakt igenom enligt valberedningens förslag. Jag är omvald till styrelsen med Malin Lauber som ersättare. Noaks Ark Småland-Halland har också representation i valberedningen genom Kasia Musial.

Mycket frisk luft idag i motsats till gårdagens tågresande och mötessittande. Cyklat runt ett par timmar var, maken L och jag, med (V)äxjös Kommunnytt i Sandsbro. Nu klart. Det var kallt, lite sol, regn, snö, hagel. Och så ser det ut att vara hela veckan, oberoende av vilken väderprognos jag tittar på. Orolig för växterna jag planterat. Chiliplantan ser inte glad ut.

Ska ta det lugnt denna söndagskväll och läsa in veckans handlingar.    I morgon har de kommunala bolagen årsstämma och jag ska delta som ombud för ägaren, ersättare. Det brukar vara bra information på den offentliga delen, dit allmänheten är välkommen. Varje bolag redogör där för vad de håller på med och det är ett utmärkt tillfälle att få kunskaper om kommunens utveckling. Klockan 16.00, kommunhusets entré, receptionen. Informationen avslutas med allmänhetens frågestund. Kl 17.00 är den offentliga delen slut. Bolagen är Växjöbostäder, Vidingehem (bostäder på landsbygden), Videum (Science park, Företagsfabriken, lokaler för Linnéuniversitetet), Vöfab(lokaler för kommunen), Växjö energi, Wexnet (fiber) och så VKAB, moderbolaget.

Carin Högstedt

160424