21. apr, 2016

Vem är normal? Igelkott, storlom, besöksnäringen, senaste nytt

Funka för livet-mässan i Växjö avslutades i eftermiddag med ”Churchill var inte heller riktigt klok” spelad av Östra Teatern från Stockholm. Tre skådespelare gör en riktigt bra föreställning om arbetsmarknaden, arbetsförmedlingen, personer med funktionsnedsättningar och den eviga kampen för ett arbete och inkludering i samhället. Det måste varit hösten 2014 som jag träffade skådespelarna i Stockholm på ett forum arrangerat av SKL. Jag gillade titeln på pjäsen de pratade om och bestämde mig för att Östra Teatern skulle komma till Växjö. Nu blev det verklighet. Kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsorganisationerna köpte idén, kommunstyrelsen betalade och nu var vi rätt många som fick en stunds underhållning, kunskaper och verklighetsbeskrivning av livet med en ”mild” diagnos, som Anton i pjäsen  påpekade gång på gång. Humor och värme. Skådespelarna sa att det nu finns en uppföljare som haft premiär – ”Alla hästar hemma”. Det blir säkert tillfälle för den också. Mässan en succé, tipshallen utmärkt lokal, allt i ett plan. Har samlat på mig ett par kilo broschyrer, som jag ska gå igenom och se vad som kan utveckla tillgängligheten i kommunen. Det händer så mycket nytt på området! Träffade så många vänner från tillgänglighetsrörelsen!

Trevligt möte med Destination Småland igår förmiddag. Noggrann genomgång av VD-instruktion och arbetsordning för styrelsen. Jag tog upp Destination Åsnen och försäljningen av Kurrebo i Tingsryds kommun – och VD fick i uppdrag att kolla upp. Det är märkligt att å ena sidan söka stora pengar för att utveckla besöksnäringen vid Åsnen, å andra sidan sälja ett besöksmål - vilket Tingsryds kommun planerar, ett besöksmål som ligger vid Åsnen.  Men vi får se.

Sedan full fart för att producera (V)äxjös Kommunnytt. Partikamraterna började på förmiddagen och hade skrivit en hel del när jag anslöt. Runt 15.00 var vi klara för tryckning. Idag på stan tillsammans med tre partikamrater under lunchtid och delade ut nästan 300 ex. Kyligt men sol större delen av tiden. Folk glada och trevliga. Många samtal. Maria G deltog i den här aktiviteten för första gången. Hennes elever från SFI i Braås flockades kring henne och var väldigt frågvisa kring vad vi sysslade med och vad vi delade ut.

I morse besök av hantverkare igen. Nu är det sista i badrummet fixat förutom en lampa. Ute återstår plantering av ett äppelträd. Sedan får vi börja städa, plantera växter och sköta om det hela. Ingen mer renovering i sikte.

Igår kväll fint och vi satt ute en stund när vi sent omsider kom hem från olika möten. Storlommen ropade. Och så en sällsynt gäst numera, en liten igelkott på gång- och cykelvägen. Vi satte ut kattmat till den på altanen, men den hade inte hittat den när vi såg efter idag. Vissa år har vi haft rikligt med igelkottar. De har till och med kommit in och försökt bosätta sig under ett skåp. Maken L skulle ta sin kasse med handlingar en gång och tyckte det var tungt. I kassen låg en igelkott. Men sedan komposten försvann från föreningens mark, så har det varit tunnsått med dessa trevliga djur.

Carin Högstedt

160421