19. apr, 2016

Skrattmåsar, pilfinkar, Furuby, trafikplats Fagrabäck, danslokaler, fullmäktigestatistik

När vi flyttade in i vår lägenhet  för 28 år sedan, så var det ett nybygge, där det tidigare legat ett sågverk alldeles vid Toftasjön. I vattnet fanns ett stort antal stolpar och på varje stolpe satt en stolt skrattmås, en hel koloni. Skrattmås är de som ser ut som fiskmåsar men med svarta huvuden. Vackra fåglar. Sedan dess har stolparna tagits upp ur sjön och skrattmåsar blivit ovanliga. Häromdagen såg jag dock en i en trädgård här i Sandsbro. Härligt! Just nu har vi ca 20-30 pilfinkar ute på det nysådda gräset. De och ett gäng kajor äter upp gräsfröna. Vi ger dem fågelmat och den går åt den också. Finns en bok som heter just ”Pilfink” av Göran Bergengren. Det är iakttagelser av pilfinkar i olika delar av världen och historiskt. Rekommenderas! Maken L och jag väldigt glada över deras tjatter i syrenerna utanför altanen.

Deltog i kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen och tog sedan det näst intill osannolika beslutet att avstå kommunfullmäktige. Det har inte hänt sedan slutet på 90-talet, tror jag. Jag mådde inte bra. Har därför suttit hemma – eller halvlegat – och ändå följt sammanträdet hela eftermiddagen tills nu. Intressant att ha perspektivet iakttagare och publik för en gångs skull. Roade mig med att föra lite statistik över kvinnor och mäns inlägg i debatten. Tappade tråden ibland, men när det gäller inlägg från talarstolen, så var det i början stor dominans av män (årsredovisningen), men under mötets gång så jämnade det ut sig rätt bra. Lite övervikt män. Replikskiftena är det större skillnad i, män i övervikt. På ledamöternas frågestund ställdes 11 frågor, 6 av kvinnor och 5 av män. De ställdes till 8 män och 3 kvinnor.

-Hur är det ställt i Växjö kommun? Det ska årsredovisningen svara på. Och alla talare börjar med att bedyra att Växjö är en bra kommun att bo och leva i. Från den styrande blågröna alliansen slutar de inte med det. Det är rankingar hit och rankingar dit. Och passar de inte så går det att anpassa bokföringen så det blir bättre. Oppositionen tar även upp  problemområden: Brister i tillgänglighet, barngruppernas storlek, brister i jämställdhet (nämns inte i årsredovisningen), skolresultaten ger inte behörighet till gymnasiet för många ungdomar, bostadsbyggandet räcker inte till, sjuktalen ökar. Genast kommer beskyllningar om ”svartmålning”. Det är en väl inövad liturgi. Jag kan förstå kritiken från vissa i allmänheten som tycker att det ”tjafsas” för mycket.

Allmänhetens frågestund hade tre allmänhet som ställde fyra frågor. –Var ska dansen få vara, när Folkets Parks dansarena försvinner? undrade Hans Zetterström, som en gång satt i kommunfullmäktige för S och nu kom som medborgare. Det finns inget kommunalt svar på det. Zetterström var inte nöjd utan hade även lämnat in ett medborgarförslag om danslokaler, så fullmäktige kommer att få diskutera saken. Han undrade också om Trafikplats Fagrabäck, som han ansåg vara ”det mest absurda han sett på en ritning”. Det tycker ju även (V). Fullmäktige hade precis avslagit motionen från oss om att hitta en mänskligare lösning på trafikproblem (köer korta stunder på morgon och kväll). Vi var ensamma om att bifalla motionen.

Motion nr två detta fullmäktige från (V) handlade om att försäljningsärenden och stora frågor ska – helt enligt kommunallagen – avgöras i fullmäktige. Stöd av S och SD. Alla argument på vår sida. Kristallklart till medborgarnas, hyresgästers, skattebetalares berättigade krav. Men vi förlorade och nu går vi vidare och överklagar. Men helt överraskande har vi uppenbarligen vunnit en annan strid! Kommunalrådet © avslöjade att han lämnat in en skrivelse som går ut på att omvärdera köp-sälj-system inom matorganisationen och över huvud taget se över interndebiteringssystemets konsekvenser. Bra! Den kritik som matorganisationsgenomförandet utsatts för – berättigat – ger mer och mer effekter. Sparandet av 20 miljoner är satt på framtiden och tonen nerskruvad.

Igår kväll i Furuby var det fullsatt minst sagt. Församlingshemmet tar ca 70 personer och vi var betydligt fler, varför vi från kommunen stod eller halvsatt på bänkar och bord utan kontakt med publiken. Det är roligt med stort intresse och det hela bevisade det jag redan vet att Furuby inte har någon samlingslokal. Det är ett länge påtalat behov av en större funktionsduglig gymnastiksal, som skulle kunna användas i sådana här sammanhang. På mötet delades skriften ”Det händer i Furuby socken 2016” ut. Där erbjuds sedan många herrans år partierna att presentera sig och sina idéer. Vänsterpartiet och undertecknad har aldrig missat. 2016 är det V och C som har tackat ja och lämnat manus.  

Imorgon ska jag vara igång igen. Destination Småland har möte på förmiddagen. Sedan skriva (V)äxjös kommunnytt och så distriktsstyrelsen. Kanske hinner jag även besöka Funka för livet-mässan i Tipshallen.

Carin Högstedt

160419