17. apr, 2016

Furuby, vindkraftverk, söndagsnoja, arbetsvecka, Funka för livet

Praktiskt arbete på och kring altanen hela dagen igår. Bra väder med sol och kaffe ute på eftermiddagen. En sväng till stan och köpte jord, gödsel och ny grill, för den gamla föll i bitar. Maken L satte ihop den nya under grymt och suckande. Gjorde fel. Tyvärr är jag ännu sämre på läsning av instruktioner. En blind fläck i huvudet helt enkelt. Tack och lov insisterade jag inte på inköp av växter. Idag nämligen svinkallt, blåst och regn. Hade lite invigningsfika med barnbarn och föräldrarna. Men vi fick sitta i köket som vilken vinterdag som helst.

Nu den vanliga söndagsnojan inför en arbetsvecka som innebär lite mer arbete än nyttigt, flera möteskvällar plus årsstämma med Noaks Arks riksförbund i Stockholm på lördag. Ska läsa in årsredovisning för Växjö kommun ikväll, producera annonser och gå igenom ärenden inför kommunstyrelsens arbetsutskott och fullmäktige. Har satt mig in i protesterna mot vindkraftspark i Furuby idag. Det är Furuby direkt-möte imorgon kväll och vindkraftsparken är på dagordningen. Några boende i närheten av kraftverken har skickat sina åsikter om ett ofullständigt underlag och stark kritik av analyser av buller, av intrång i fornminnen och skyddade naturområden, av det planerade vägsystemet. De 220 m höga verken, som ett bolag begär tillstånd för, kräver ju breddning av befintliga småvägar för att överhuvudtaget kunna transporteras till sina platser. Samtidigt – sol, vind och vatten ska ersätta fossilbränslena om vi ska kunna hejda klimatförändringarna. Det är viktigt att lyssna på de människor som ska leva med vindkraftverken och placeringen av de 10 verken ska göras noggrant. Ortsbefolkningen har bäst kunskaper om hur miljön ser ut och var djur och fåglar har sin gång. Kom på att jag förra året gjorde skrivelse till kommunstyrelsen om att revidera vindbruksplanen. När fullmäktige tog beslut om den planen var så här höga (220 m) vindkraftverk inte påtänkta. Därför behöver avstånden mellan bostäder och kraftverken bedömas utifrån de nya höjderna. Men jag fick nej till den skrivelsen.

Kommande vecka är det Funka för livet-mässa i Växjö, i Tipshallen. Intressant, spännande och roligt. Ska delta så mycket jag kan och se innovationer inom hjälpmedel, lyssna på föredrag och se pjäsen ”Churchill var inte klok han heller” med Östra Teatern. Mässan pågår onsdag – torsdag och åtminstone torsdag ska jag kunna vara där en hel del. Utmärkt privat initiativ denna mässa! Det är andra gången den är här.

Slut för idag.

Carin Högstedt

160417