15. apr, 2016

Poliser mot nätbrott, 70 nya miljoner, Åsnen, Kurrebo, Jät, ideellt arbete

Igår hade styrelsen för Destination Småland ett telefonmöte för att besluta om att söka pengar hos Tillväxtverket och Leader Linné till projekt Destination Åsnen, den nya nationalparken som öppnar 2017. Det handlar om att göra nationalparken till ett besöksmål med utvecklande av företag, övernattningsmöjligheter, mat, fågelskådning (fiskgjusarna) etc. De tre berörda kommunerna har beslutat att lägga 200 000 kr var per år i fyra år i detta projekt. Jag tror på idéerna och är en varm tillskyndare av att ja, sök medel, vi kommer att få dem. Chansen är unik, Åsnen är unik, fiskgjusarna och örnarna kan förgylla vilken besökares upplevelse som helst! Idag läser jag en insändare i Smålandsposten av ”boende på Vemboö med omnejd”. Jag känner flera av undertecknarna. En familj har planterat en mängd nya äppelträd och gör must och annat. Här är ju äppelriket. Välskrivet protesterar de mot Tingsryds kommuns långt framskridna planer på att sälja Kurrebo vid Åsnens strand, en anläggning som lockat många besöker, busslast på busslast, till Kurrebo där det finns en vacker trädgård, kaffe med utsikt över Åsnen, en oas som dragit folk som sedan åkt till Börjes i Tingsryd och andra besöksmål i trakten. Jag har nog läst om Kurrebos svårigheter och inte minst om Tingsryds kommuns sparplaner, men det slår mig plötsligt: Här ska vi söka pengar för att utveckla nya Kurrebo samtidigt som det befintliga ska säljas – till vad då vete gudarna. Den ena handen… Tänk om Tingsryds kommun! Detta är ju en regional fråga och har mycket med Destination Åsnen att göra. Och en resursfråga. Och en marknadsföringsfråga.

Kört Ljungby fram och tillbaka för ett regiongruppmöte. Vi satt på våning 7 i sjukhuset med fin utsikt. Diskuterade budget och annat. Fått tid för vår kommunala grupp att besöka förskolan ”Dagishaket”, ett personalkooperativ som fungerat sedan starten för sådär 20 år sedan. Åt lunch med kompis häromdagen som berättade mycket positivt om denna förskola. Dags för besök. Har alltid varit negativ till själva namnet Dagishaket. Kanske därför jag aldrig varit där, fast det ligger nästgårds i Sandsbro.

Nu är det klart: Det blir 70 milj kr i budgeten av de tio miljarderna från S+V+MP, som går till Växjö. Omräknat i nya jobb ca 140. Det bästa är att de inte är detaljstyrda och att de kommer varje år. Det är inget tillfälligt hugskott. Såg en rubrik i någon tidning idag på morgonen –”Vänsterpartiet vinnare, folket förlorare”. Om vårbudgeten alltså. Minns inte var jag läste den, hittar den inte trots idogt letande men jag hittar inte på och har inte sådana mardrömmar. Vilket folk har förlorat på att även barn i fattiga familjer kan få glasögon? Eller att de kan få medicin? Eller att hyresrätter kan byggas med investeringsstöd? Eller att tusentals medborgare/invånare kan få anställning i arbeten i verksamheter som skriker efter mer personal? Eller fler poliser som kan arbeta med nätbrotten, som idag inte hinns med? Nej, grattis Sverige, välfärden, kommuner/regioner och folket, speciellt de med magra plånböcker!

Igår kväll i Jät och träffade representanter för, tror jag, åtta olika samlingslokaler i södra kommundelen. Det var andra träffen den här veckan och jag är nöjd med dem, bra uppslutning, goda idéer och frågor. Vi kommunansvariga kommer att få diskutera en hel del och ändra vissa rutiner och kriterier för bidragen till lokalerna. Det är en av lärdomarna. Sedan finns det möjligheter att samverka bygdegårdarna emellan och t ex söka Leader-medel för utveckling av t ex ungdomsverksamhet, där jag tror det går att göra mer för bygdens ungdomar. Diskussion om värdet av det ideella arbetet. Det tas för givet att landsbygdens invånare ska göra mycket insatser ideellt. Det görs i stan också, sa representant från IOGT mitt Växjö och räknade upp en lång rad verksamhet för barn och unga utan några bidrag från något håll. Så är det, men det tas mer som självklart att en rondellplantering i Gemla sköts av boende där, men i stan är det tekniska nämnden som gör det. Det var ett av de första påståendena jag fick höra när jag var helt ny som landsbygdsansvarig. Jag blev svarslös. Det ”angreppet” har hjälpt att ha landsbygdsperspektivet med mig.

Nu fredag och jag ska ta ledigt och njuta av altanen och soldiset. Dags att ta ut en solstol till det nya trägolvet. Dags att titta på hur nysådda gräsfrön gror.

Carin Högstedt

160415