8. apr, 2016

Sommarlov, budget och bokslut, skatteflykt, ensamma folket,allmännyttan

Äntligen fredag och hemma! Det var otroligt många och långa möten denna vecka! Har inte hunnit med något annat. Läser nu lite tidningar för att komma ifatt nyhetsmässigt. Se där! Treterminerssystem och kortare sommarlov – det försökte vi från V Växjö oss på genom en kongressmotion för rätt många år sedan. Det blev nej till det. Hade också en motion till Växjö fullmäktige, som inte ledde till något. Nu föreslår (M) på riksplanet just det här och från vänstern går åsikterna isär kan jag läsa i Dagens ETC 7/4. Jag tycker inte att sommarlovet måste vara exakt som det alltid har varit, anpassat till en helt annan verklighet. Självfallet ska också nutidens barn få känna friheten och leka under sommaren, men det behövs reformer; kortare arbetsdag är den mest angelägna för minskad stress hos både barn och föräldrar.

Igår och idag har Växjö kommun haft ”budget- och bokslutsdagar”. Förvaltningschefer, VDar, ordföranden och vice ordföranden plus kommunstyrelsens ledamöter har lyssnat och frågat om kommunens gångna år och framtiden. Bra upplägg och riktigt rappt och informativt i långa stycken. Men slutklämmen, en konsultfirma som gjort en omvärldsanalys av Växjö kommun, kunde vi avstått från. Helt förutsägbart alltihop. Men som vanligt; kanske de som är nyare i politiken eller chefsskapet tyckte något annat?

I Dagens ETC 8/4, där för övrigt Agneta Stark debuterar som ledarskribent med att avliva myten om svenskarna som ensammaste folket i världen, där redovisas i stor artikel att hyresrätterna är på väg tillbaka och att allmännyttan ökar i vissa kommuner. Det är Stockholm, Nynäshamn, Uppsala, Malmö, Göteborg, Halmstad, Tibro, Luleå, Helsingborg och Örebro. Vet inte hur tidningen gått tillväga men de har rubriken ”Här ökar allmännyttan mest”. Så bra för medborgarna i dessa kommuner! I min kommun säljs hyresrätterna och omvandlas till bostadsrätter. I hög utsträckning. Och studentlägenheter kostar 7000 kr i månaden, nytillkomna fast omgjorda av kontorslokaler.  Ja, allmännyttan bygger också men på en låg nivå i förhållande till behov och förmåga. Boverket uppskattar behovet av bostäder till 700 000 till 2025. I Sverige. 40% av 19-24-åringar i Sverige bor kvar hemma! Inte så kul för vare sig ungdomar eller deras föräldrar!

Hade tänkt mig att sitta på nybyggd altan denna helg och njuta av nyplanterade penséer, men altanbygget verkar ha kommit av sig. Inte en bräda i sikte. I alla fall vackert väder just nu.

Avslutar veckan med citat av Lisa Sjöblom, generalsekreterare Forum Syd, som skriver i Dagens ETC 7/4 om skatteflykten och Panamadokumenten: ”Varje gång pengar göms undan genom ett brevlådeföretag eller i ett skatteparadis, är det ett barn som inte får gå till skolan, en vårdcentral som inte byggs eller pengar som bidrar till att krig och konflikter fortsätter”. –Ja, detta enorma skojeri med pengar som göms undan, har konsekvenser i vardagen för åtskilliga människor. Det krävs politiska beslut för att stoppa skatteflykten. Det är inget nytt. Flera länder går före Sverige skriver Lisa Sjöblom. T ex har Danmark infört offentliga ägarregister.

Nu lugn kväll. Maken L på väg hem från Stockholm för andra gången den här veckan. Lite utesittande kan det bli.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

160408

Romernas nationaldag