4. apr, 2016

April i anhörigsverige, Alakoski, altanröj, Araby Park Arena, snäckor

”April i anhörigsverige” . Susanna Alakoski, helt suverän om de som sällan eller aldrig fått sin historia skriven, missbrukarnas anhöriga och speciellt barnen. Började läsa på flyget hem från Gran Canaria, läste hela vägen och har inte många sidor kvar. Skulle vilja lyssna på henne. Något för Bibliotekets vänner? Vet inte om hon varit här på sistone. Men hon reser mycket och föreläser om sina böcker. Det förstår jag av denna bok. Susanna har arbetat som tjänsteman på Vänsterpartiets riksdagsgrupps kansli. Nu pläderar hon för Feministiskt initiativ, i alla fall i boken.

Sov dåligt i natt – kanske faktiskt på grund av den engagerande boken – gick upp tidigt och drog igång tvättmaskinen, plöjde posten – restskatt -, fick reda på att på onsdag startar uteplatsomvälvningen med stubbrytning, buskflyttning och det ena med det andra, så jag började röja rent från grejer på altanen. Otroligt vad många saker som flyter upp, miljoner snäckor t ex i glasburkar, plockade på allsköns stränder i alla länder vi varit och på alla öar. Småstenar. Fina grejer. Kanske ska börja lägga dem som prydnad i blomkrukor? Jag pratar om många kilon snäckor.

Så till möte med nätverket för social ekonomi, som idag hade sin månatliga träff på Arbetsförmedlingen. Info om vad det finns för stöd och möjligheter att komma in i arbetslivet. Många sorters stöd och likartade. Knappt handläggarna själva kan hålla reda på om de varar i tre månader eller sex eller tolv och vilka kriterier som gäller. Det är inte resurser som saknas; det är för snårigt, för både arbetsgivare och de som behöver arbete. Milt uttryckt. Sitter någon utredning som ska förenkla och hålla nere antalet olika stödformer och anställningar. Men så gör då! Hitta inte på nya förkortningar!

Så till kommunhuset. Struntade i alla göralistor. Tog fasta på upplevelser från Araby Park Arena, då jag kommit in och sett hur totalt dominerad denna idrotts- och kulturplats är av killar. Lyssnat på anställda som bekräftar att tjejerna inte tycker de har något att göra där, förutom idrotten. Skrev en motion om att bygga till APA med utrymme för kafé och något som killar OCH tjejer kan känna vara attraktivt och även vuxna.

Fullmäktigegruppen hade möte och tyckte motionen var bra, så den lämnas in imorgon; tillbyggnad med jämställdhetsperspektiv. Vi gick igenom en lång rad ärenden till kommunstyrelsen imorgon och delade upp de ärenden som kommer till fullmäktige så småningom.

Hem och röjde med hjälp av maken L det som vi orkar lyfta från altanen. Inte mycket kvar.

Carin Högstedt

160404