23. mar, 2016

Terror och vansinne, våldtäkter, skattesmitarna, fläderbuske och påsk

Minst 7 miljarder i skattebortfall per år finns gömda på Isle of man till exempel. Rika människor undkommer skatt genom att låsa in pengarna i så kallade skatteparadis. Och det är inget skattebrott. Jo, det är det ju men inget straff väntar, om pengarna plockas hem. ”Uppdrag granskning” har visat människorna bakom siffrorna. Många tidningar har följt upp. Jag läser i Dagens ETC 18 mars att 7 miljarder motsvarar 19 000 undersköterskor eller skolgång för 76 000 mellanstadieelever eller hela elevhälsan med landets alla skolsköterskor, skolläkare, kuratorer och skolpsykologer x 3.

”Vi måste få et skatteverk med muskler, en polis som avslöjar ekonomiska brott och så en ny rödgrön politik som säger att skatt ska vi betala efter bärkraft. Svenska välfärden finansieras av löntagare. De rika smiter så fort de får en chans.” Så skriver Johan Ehrenberg i nämnda Dagens ETC om den rådande moralen. Det är ju inte klokt att det får var så. En allmän amnesti för skattebrottslingar!

I samma tidning skriver Jenny Bengtsson en ledare om våldtäkter och otrygghet. Hon tar upp den dömde våldtäktsmannen som fick strafflindring för de två männen våldtog i tur och ordning. Kumpanen är fortfarande fri. De ställde sig alltså i kö och det ansågs förmildrande. Citerar Jenny: ”Står män på kö för att våldta en kvinna? Ge dem inte lättnader. Ge dem straff. Går det runt en man och våldtar? Säg åt alla män att stanna hemma. Har en kvinna blivit våldtagen? Tro henne. Tro oss när vi säger att Sverige inte är ett tryggt land i och med att sexuellt våld inte handlar om länder utan om mäns makt över kvinnor. Överallt.”

Ebba Witt-Brattströms ”Århundradets kärlekskrig” har jag läst många recensioner om och hört henne själv i TV-intervjuer. Ska ställa mig i kö till boken på biblioteket idag. En enda recension har handlat om boken utan att dra in hennes äktenskap med exmaken. Om jag minns rätt. Det var i Smålandsposten. Ebba i TV:  Ungefär ”Jag skriver väl vad jag vill”. Precis. Varför ska hon behöva be om ursäkt för att hon skrivit en bok om ett äktenskap, som havererat och där mannen tagit till våld under åratal? Boken ska läsas!

Första distriktsstyrelsemötet igår kväll med nya styrelsen och Amelie som ordförande. Väl förberett och god stämning. Beslut om utbildning inför val 2018. Vi börjar i år och tar första trappsteget. Många aktiviteter framöver, speciellt i Vänsterpartiet Växjö. Alla partiföreningar i länet ordnar inte eget 1 maj utan deltar i Växjös. 14/4 är det medlemsmöte med Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson via länk. De informerar om budgetförhandlingarna. Då kan de föreningar som vill delta i Växjös möte. Under Växjö Pride har V Växjö Hans Linde, riksdagledamot, på besök 10/5. Samma sak. Pride kommer troligen att arrangeras i Älmhult, men troligen inte i Lessebo, Åseda eller Strömsnäsbruk. Då deltar gärna V-partister och andra i Växjös Pride som pågår en hel vecka.

Idag fått besök av två hantverkare. En lagade knappen till golvvärmen i badrummet, som varit trasig länge. Eller lagade? Han såg felet, en knapp har trillat bort, tog en mejsel och pillade, det lyste rött. Golvet är varmt och katterna kommer att uppskatta detta. Sedan kom en man och mätte badrummet för att vi garanterat ska få en duschkabin som passar. Imorgon träff med firma som ska lägga altangolv. Det innebär en hel del annat – flytta buskar t ex. Känns i hjärterötterna att ta bort fläderbusken, som jag tog i mina föräldrars trädgård för 29 år sedan. Med mera. Men nödvändigt.

En får försöka göra annat än läsa om och lyssna på nyheter om terror och vansinne, torka och svält, våldtäkter, vapen och fanatism. Hela eftermiddagen idag ska ovan nämnda Amelie och jag dela (V)äxjös Kommunnytt på flera orter utanför Växjö. Sedan påskledigt för min del.

Carin Högstedt

160323