19. mar, 2016

Earth hour, fiskmåsar, Food 2030, Noaks Ark, Brommaflyg, BNP och tillväxten

Rubrik i Smålandsposten 16 mars: ”Invandringen sänker tillväxten”. Samma dag rubrik i Dagens ETC: ”Flyktingmottagandet lyfter svensk ekonomi”. Det är samma statistik från SCB som Smp.s ledarskribent Jacob Sidenvall har läst och Dagens ETC.s Sam Linderoth. Den senare presenterar följande siffror: ”Det sista kvartalet 2015 ökade BNP Sverige med 1,3% jämfört med perioden innan. För hela året ökade BNP med 4,1%. Flyktingströmmen till Sverige bidrog med 0,4% enheter till BNP-tillväxten under fjolårets sista kvartal. Större delen av ökningen kommer från offentlig konsumtion.” Fler har fått arbete och betalar skatt enkelt uttryckt. Också Sidenvall redovisar detta, men uttalar också att asylsökande som inte är folkbokförda drar ner BNP per capita och att välfärden måste begränsas om inte fler asylsökande avvisas. Av det drar jag slutsatsen att ju snabbare folk blir skrivna i Sverige ju bättre. Samma statistik, motsatta rubriker och slutsatser. Linderoth menar också att det finns utmaningar och att integrationen ska bli bättre. Jag har inte studerat statistiken men tycker det är intressant att jämföra slutsatser och tonläge. BNP kan ju kvitta när det handlar om krig och flyende människor, men bieffekten fler i arbete och mera skatteinkomster är inte fel. Bra att läsa många tidningar med olika politisk färg! Ibland hickar man till!

Vilket väder idag också! Har krattat gamla löv och fått undan en del skräp i trädgården. Har också avslutat Earth week veckan i Växjö kommun med att äta Food 2030 på PM. Bjöd maken L, lite orolig att det var myror och larver som bjöds. Men det var grönsaker, närodlat, ekologiskt och en hel del kantareller. Nu gäller det att komma ihåg att släcka lamporna ikväll under en timme!

Igår en rätt gräslig dag. Vaknade kl 2.00 och kom på att jag ju inte hade någon kallelse till dagens möte med Riksförbundet Noaks Ark i Stockholm. Kl ställd på 4.30. Vid det laget hade jag letat igenom dator, ipad, mobil och inte hittat. Är det möte? Har jag missat något? Många mappar har jag med Noaks Ark, men inte dagens handlingar. En mardröm för en alltid förberedd och påläst person som jag. Tågresan skulle ju ge mig tid att läsa in. Mailar upp till Sthlm. Ingen reaktion. Fast då är kl 3.00, så kanske inte så konstigt. Taxi beställd för att ta mig till stationen. Går ut i god tid. Ser taxin försvinna från parkeringen!? Springer efter och skriker. Chauffören hör inte naturligtvis, men kommer tillbaka. Han blev osäker på adressen. Nu är jag inte bara trött utan lite vrång också. Men sedan går allt som smort. Tåget lite före i Sthlm. Kommer till mötet på minuten. Inget kan förklara att jag inte fått kallelsen – bara något osäkert om problem med någon server. Tja. Vi har möte i nästan fem timmar. Det går bra. Min mötes- och föreningsvana gör mig säker. Går från Noaks Ark på Östermalm till Brommabussen. Ska flyga hem. Bromma fruktansvärt fullsatt. Bygg nytt var som helst! Eller bygg till! Vi lantisar ska ha en bekväm flygplats vi också. –Nä, jag skäms inte för att jag flyger ibland. Ser fram mot snabbtåg – fast kanske för dyrt.

Fiskmåsarna har kommit! Runt 10 grader plus. Isfritt i sjön. Lovar mig själv som alltid att följa vårens ankomst i naturen noggrant, inte bara konstatera att nu är det midsommar och jag har mest suttit på möten hela våren. Ska anstränga mig denna vår. Börjar med utesittande ikväll och bara lyssna på fågelljuden.

Carin Högstedt

160319