17. mar, 2016

Vena, Marocko, Barnkonventionen, demokratiutveckling, Destination Småland

Vilket vårväder! Isen på Toftasjön så gott som väck. Det bästa på hela året: islossning. Igår premiär för cyklandet de 6,3 km det är till kommunhuset. Idag – nej, svårt att hinna till Videum på Campus och till Araby på möten med cykel. Det blir långt, lite för långt efter en stillasittande vinter. Men ser fram mot mycket cykel, när det går.

Fick ett vykort på posten, inköpt på Tradera. ”Wy af Hvena”, sekelskiftet 1900. Har en liten samling Vena-vykort. Vena var en gång centrum i socknen Vena i mellersta Kalmar län. Både farmor och farfar hade många djupa rötter från byarna runtomkring: Vederhult, Träda, Östrahult, Kurehorva, Dalsebo. Det här kortet visar en byväg med hus som jag tror är helt borta nu. Vena är en ort som förlorat den ena servicen efter den andra på senare år. Ganska deppigt. En gång i tiden fanns järnvägsstation och butiker. Men kyrkan är stor och stabil. Den byggdes 1798-99. Kyrkan byggdes av alla i socknen genom dagsverken. Vid dagsverken av de allra fattigaste beslöts att de kunde få något understöd. Vid tillfälle ska jag ta min samling och gå igenom Vena bit för bit för att de vad som är kvar. Det är alltså företrädesvis gamla kort jag samlar på.

Nu är (Vä)xjös Kommunnytt nr 3 2016 producerad och under tryckning. Finns på www.vvaxjo.se. Stod i solen på Storgatan idag tillsammans med partikamrater och delade ”senaste nytt”. Bra samtal. De som stöder oss i oppositionen i kommunen börjar bli otåliga, märker jag. Tre år till och hur goda argument vi än har, så förlorar vi. En gång sålda bostäder förblir sålda. Det är nästan 100% säkert.

Styrelsemöte med Destination Småland, regionalt bolag för utveckling av besöksnäringen, igår. Vi gick igenom verksamheten och bokslutet, lyssnade på mycket intressant redovisning av representant för Destination Åsnen, snart nationalpark och med ambitioner. Upplever att det finns mycket att satsa på, många projektidéer och att det brister när det gäller tillgänglighetsarbete. Besöksmål för alla så långt det går och beskrivning på nätet vad en kan förvänta sig när en kommer med en eller annan funktionsnedsättning till campingplatser, badplatser, hotell, vandrarhem etc. Växjö kommun har startat projekt för att komma med i tillgänglighetsdatabasen (vilket ord!). Det borde hela länet göra. Verkligen angeläget för nationalparken att bli ett besöksmål, där det finns ramper och ledstänger, medveten skyltning och hissar i fågeltornen. Bara som exempel. Här, vid Åsnen, kommer fågelturismen att blomstra. Här finns fiskgjusarna t ex. Speciellt engelsmän fågelskådar och gör sådana resor. Jag tror Kronoberg är fiskgjusetätast i Europa. Eller världen? Destination Smålands verksamhet är i hög grad landsbygdsutveckling. Och besöksnäringen växer och anställer. Det finns hopp.

Idag var jag ombud på stämman med Institutet för lokal och regional demokrati (ID), som är en ideell förening, ägd av Växjö kommun, Linnéuniversitetet, Länsstyrelsen och Region Kronoberg. ID blir 20 år i år 14 juni. Jag har varit med i styrelsen ca 10 av dem, som ordförande och vice ordförande, lite växelvis. Personalen, tre personer på heltid, håller i mängder av internationella (Sydafrika, Kosovo t ex) och nationella projekt (utvärderingar bl a). ID är en oas, en oväntad fågel i den offentliga världen. Varje krona i omsättningen är uppdragsbaserade, det vill säga de anställda drar själva in medlen via goda ansökningar. Stämman gick på en halvtimme. Vi ägare var helt överens med förslagen.

Mycket läsvärt i Dagens ETC idag om de marockanska barnen som finns i Sverige. Läs om Bilal som är 13 år och varit på flykt i nio. Inget land vill ha honom. Alla har behandlat mig illa, säger han. Han säger om sig själv att han är en bra människa som vill gå i skolan och inte vara hemlös. Han har inte gått en dag i skola. Alla länder han kommit till har slängt ut honom, även hans hemland. Och Sverige? Ygeman, minister: Att sakna försörjning är inte asylgrundande. Men det handlar ju om barn, svårt traumatiserade barn. Den här regeringen ska införliva Barnkonventionen i Sveriges lagstiftning – eller?

Nu till besök på fritidsgården Arabygården, som finns i Centrumskolan på Araby i Växjö. Imorgon upp i ottan för att ta tåget till Stockholm och styrelsemöte med Riksförbundet Noaks Ark. Fem timmar planeras mötet ta.

Carin Högstedt

160317