15. mar, 2016

Unga för landsbygden, Pilås, bredband, 2069 hyresrätter, rottne, Öhr

Pust! Hemma äntligen! Blev sent hemkomst igår kväll efter mötet i Pilås med alla sockenråd/samhällsföreningar, ca 22.00. Men helt upprymd av en otrolig uppslutning, 55-60 representanter för 22 föreningar och mycket bra stämning. Det är ett fantastiskt engagemang, många idéer och kreativitet. Konstruktiv kritik, nytänkande, trötthet på att tjata om samma saker alldeles för länge innan det händer något, framgångar, kontakter föreningarna emellan, ungdomar, humor, bitska kommentarer och värme. Det är svårt att inte älska kommunens orter, byar och landsbygd. Bara att komma till Pilås är en upplevelse, att se dessa gamla mangårdsbyggnader utmed vägen gör mig grön av längtan efter att bo just så. Men det är så dags! Skulle gjort slag i saken för länge sedan. Tröstar mig som vanligt med att mina tre döttrar bor i var sitt  mer än hundra år gammalt rött hus med vita knutar i tre olika byar – i Växjö kommun. Sammanfattningsvis: Ett dynamiskt möte, som kommer att sätta spår i framtiden.

Idag på förmiddagen tre timmars krisledningsövning med försvarsmakten. Intressant. Kommunstyrelsen är krisledningsnämnd och har ansvar i kriser antingen det är krig, klimat eller andra katastrofer. Efter stormen Gudrun hade vi möte varenda dag som jag minns det. Då lärde jag mig vilken betydelse det har att civilsamhället är engagerat. Utan landsbygdens folk som visste var det fanns människor i stugorna som behövde hjälp och som visste hur man kom dit hade betydlig fler mist livet. Det intrycket glömmer jag inte. Tog upp civilsamhällets betydelse idag på övningen. Inte säker på att förståelsen för perspektivet finns.

Så till V-lunch och fullmäktigegrupp före kommunfullmäktiges början. Vi äter av tradition lunch ihop och byter stamställe. Nu har vi valt ”4 krogar” vid Växjösjön. Där kan vi sitta ute när det blir varmare. På gruppmötet går vi igenom vem som har vilket ärende och en sista strategi inför mötet. Det stora ärendet är försäljningen av 2069 hyresrätter. Vi har inget hopp om att vinna striden, men har fortfarande frågor och infallsvinklar. Jag har förberett ett första inlägg men blir plötsligt vankelmodig. Ska jag vara aggressiv? Jag är förb-d att de säljer ut dessa lägenheter som bebos av studenter, av äldre, av ungdomar, av de med vanliga inkomster och pensioner. Det är precis de här områdena som många har råd att bo i! Varför ge sig på just dessa? Och mötesplatsen Panncentralen med 35 000 besök av närboende på Dalbo varje år – vad händer? Högst disparata svar från de styrande i blå-gröna alliansen, visar det sig under mötet.

Det blir en rejäl debatt igen om försäljningen. Ingen på blå-gröna sidan ser ut som om de gläder sig och vi i oppositionen är inte glada över att förlora hyresgästernas sak. Men vi har verkligen försökt stoppa denna affär. Jag tror knappt det blir någon liknande den här mandatperioden och nästa har vi bytt styre!

Mina två interpellationer om hur kommunen följer Landsbygdsprogrammet när det gäller bostäder och kommunikationer, digitala och fysiska, fick rätt bra svar och vållade inga konfrontatoriska debatter. Jag var ”snäll” i tonen och dessutom anser jag att kommunen är bra på bostäder utanför staden – tack vare kommunala bolaget Vidingehem som bygger och finns på 22 orter i kommunen plus i Växjö stad. Det kan bli ännu bättre om kommunens planering är mer proaktiv och inte väntar tills någon ort skickar ut nödrop utan istället ser till att det finns mark och tomter hela tiden, allt enligt mål i landsbygdsprogrammet. Bredband – ständig fråga som går för långsamt – cykelvägar – ständig fråga som går ännu långsammare. Där är trafikverket sakägare och det går så långsamt att det finns  inte ord. Öhr och Rottne-Rydet  - barnens skolvägar – pratats om i 20-30 år. Trafiksäkerhet. Jag blir galen av att det inte bara görs.

Imorgon produktion av (V)äxjös Kommunnytt, möte med Destination Småland och Bibliotekets vänner med mera.

Carin Högstedt

160315