9. mar, 2016

Manifestet 8 mars, Bibliotekets vänner, Lakers, Lammhult, poesi, Ebba, Horace

Rätt sent hemma alla kvällar denna vecka. Bibliotekets vänner ikväll mellan 17 och 19, handla på hemvägen, ut med soporna, ut med tvätten ur torktumlaren, prata med katten Tassi som är inne och sur. Det var helt mörkt här hemma när jag kom. Det tycker hon inte om. Maken L ännu senare och disken är kvar till honom. Vårväder idag!

Kommer från Bibliotekets vänners styrelsemöte som sagt. Bra ledning av ordförande Christer Petersson. Eftertänksamt. Här kan en prata om andrum. Tänk er två timmar om böcker och författare, från Horace Engdahl till Ebba Witt-Brattström, från Karin Johannisson till Bob Hansson. Som föreläsare till hösten. Nu idéer men snart faller bitarna på plats. Det blir spännande! Det enda som begränsar är en begränsad budget.

Gårdagskvällen var också givande. Så jättebra arrangemang av olika föreningar och Fria ordets hus i Växjö. Fackeltåg från Storgatan till Fria ordets hus med latinamerikansk orkester i täten. Tal innan vi gick av Amnestyrepresentant och IKFF (Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet) samt Fria ordets hus. Sedan föredrag av kvinna från Serbien, som på engelska berättade om feminismen och Internationella kvinnodagens betydelse genom olika epoker i Serbien. Hon tyckte att Sverige borde spotta upp sig vad gäller transpersoners villkor. Hon är i Sverige och förbereder en feministfestival i Växjö i juni! Hej och hå! Det händer saker i Växjö. Fria ordets hus är verkligen en fristad och Karin och Alexandra, som arbetar där, är fantastiska. Så blev det poesi och Erika Engdahl var som alltid helt ohämmat poetisk och rolig. 10 april är det ”poetry slam” i Växjö, då ett lag tas ut till SM i estradpoesi. Erika vävde in hur en uttagning går till samtidigt som hon läste en dikt. Vid det laget var jag sugen på att gå till Café de Luxe, som också hade program på 8 mars, men på vägen dit kom jag på att jag var så trött att jag åkte hem istället. Visst! Programmet på Fria ordets hus började med att ”Manifestet 8 mars” lästes upp. Manifestet finns på nätet och är en mycket bra text av Stina Oskarsson. Lästes och skrevs under igår av många i Sverige, hoppas jag. Såg inga kända politiker från något parti förutom mitt eget. Tänkte inte på det förrän en person sa till mig:” Varför är inte alla partier här och landshövdingen? Alla borde vara med.” Så var det i början på 1980-talet i Växjö. Det var då alla partiers kvinnor och några andra föreningar samlades efter 8 mars och la grunden för Kvinnojouren Blendas tillkomst.

På förmiddagen igår var det kommunstyrelsens arbetsutskott. Ett riktigt trevligt möte med mycket bra information om vad som pågår i Lammhult när det gäller idrott, demokrati, föreningsliv, samverkan mellan ideella föreningar, kyrkor och företagen – allt för att barn och unga ska må bra, få kompisar och meningsfull fritid. Milde tid så mycket som görs!

I morgon kväll är det Bibliotekets vänner igen. Föreläsning med Daniel Enestubbe om hockeylaget Lakers i Växjö. Han har skrivit en bok om Lakers. Jag ska gå dit. Jag är som ett nyfött barn när det gäller kunskaper om Lakers. Det tar jag igen i morgon.

Carin Högstedt

160309