3. mar, 2016

Södra Wood i Rottne, Alan, Blenda, 8 mars, Stubbhult, hemlagat

Dagens företagsbesök var på Södra Wood i Rottne. De gör limträ - heter det så? Milda makter!? Ja, jag var lite stressad, när jag äntligen hittade dit. I alla fall är det trä av fur 95%, gran 5%, som behandlas och säljs till framför allt England, som gör möbler av produkterna. Intressant. I Sverige är furumöbler helt ute just nu. Norge köper också mycket. 15 kollektivanställda och två tjänstemän jobbar här och de anställda har varit stabila i många år. De jobbar i tvåskift och fem är kvinnor. Talade med en av dem. Hon kontrollerar att träprodukterna är som de ska, inte sneda eller för korta etc. Hög ljudnivå i fabriken. Den enda konkurrenten i Sverige är Skruvs trä, som ju ligger i Kronobergs län det också. Givande information av Malte, chef sedan många år, som nu ska byta jobb. Företaget har en lång historia som privat företag. 2009 blev det en del av Södrakoncernen. Inga klagomål på kommunen, fast vi försökte få fram något i det längsta! Vi var fyra förtroendevalda och en tjänsteman, landsbygdssamordnaren.

Det är nu sex månader sedan Alan Kurdi, tre år, hittades drunknad på en strand.  Det ledde till manifestationer över hela landet: Refugees welcome”. Det var då det. Idag har fyra V-partister i Växjö, i vår arbetsgrupp för flyktingpolitik, en artikel i Smålandsposten. Finns på twitter och senare ikväll på www.vvaxjo-se.

Lite roligt; igår skrev Martin Thunström en ledare i Smålandsposten om skötseln av skog. Han är kritisk till Naturskyddsföreningen (NF). Det lämnar jag därhän just nu. Thunström nämner både Osaby, en gård som ägs av NF och Stubbhult i Kalmar län, som drivs som en form av kulturreservat av NF.  Mitt intresse för denna ledare var inte det politiska utan att just Stubbhult nämns. Den gården köptes nämligen av min farmors mor och styvfar på 1880-talet. Den kostade då ca 2500 kr (jag har köpeavtalet i mina gömmor). Jag är jättelycklig över att gården fortfarande är i släktens ägo, att mina syskon och jag fått husera i gamla huset en helg, att allt är sig likt och att naturen sköts av NF. Det är helt underbart att komma dit, att se ängarna, hagarna, byvägen. Finns en stuga att hyra av NF. Till denna sak hör att Thunström och jag är släkt (på lite håll). Vi har gemensam anfader född i Applekulla i Kristdala socken 1684. Stubbhult ligger i Målilla socken. Min farmors styvfar och mor kom till Stubbhult från en period som torpare i Snöfversmåla, inte så långt från Stubbhult. Kanske fick de hjälp med pengar från min farmors morfar, som var rätt välbärgad, när han dog vid den tidpunkten?

Årsmöte med föreningen Hjärnkraft i förrgår kväll var en intim och trevlig samvaro. Vi tog oss igenom ett väl förberett möte med dagordning och budget och allt som hör till. Men mellan varven var det mycket samtal om hur det kan vara att vid 39 års ålder få en stroke och tappa sin självständighet, sitt företag, sina kunskaper och – sina vänner. Det är inget vi som ännu klarat oss från hjärnskador tänker på till vardags. Dessa människor gav mig sitt förtroende och berättade. Jag brukar alltid kunna råda människor till vem de ska vända sig med det ena och det andra. Här går jag bet. En blir utskriven från sjukvården – till vad? Tomhet? Vem kan hjälpa tillbaka till självständigheten? Vissa möten är viktigare än andra och ger mycket att tänka på.

Du som är i Växjö 8 mars – samling kl 17.00 vid scenen på Storgatan. Vi går till Fria ordets hus, där det blir program för och om jämställdhet, med hjälp av poesi, egen eller andras, med mera. Flera media är uppmärksamma på Internationella kvinnodagen numera och börjar ha reportage om (bristen på) jämställdhet minst en vecka innan själva dagen.  Bra så. Till slut blir det året om eller? Jag säger det igen: Kvinnors samarbete kring Internationella kvinnodagen i Växjö i början på 1980-talet ledde till bildandet av Kvinnojouren Blenda, som varit och är en mycket effektiv, medveten och kraftfull förening, som hjälper oerhört många kvinnor och barn i utsatta situationer. Visa din uppskattning genom att gå i fackeltåget från Storgatan till Fria ordets hus 8 mars!

Så är en motion inlämnad idag om att göra ett projekt i ett hemtjänstområde, där maten lagas i hemmet, inte kommer i en brun påse utanför dörren. Eva-Britt Svensson och undertecknad har skrivit under något som vi länge pratat om. Nu ska det prövas var övriga partier står när det gäller ”mat som lagas nära de som ska äta”, som det brukar heta.

Carin Högstedt

160303