1. mar, 2016

Nya namn i V Växjö, Alsterfors, Oskarshamn, bostäder i Räppe, Jonsboda, Lakers

Igår kväll hade Vänsterpartiet Växjö årsmöte och det var ett lyckat sådant. Valberedningens förslag klubbades utan invändningar. Det betyder ny ordförande: Johnny Werlöv, bosatt med familj och hund i Kråkenäsryd utanför Växjö. Han är ny medlem sedan 1-2 år och har uppdrag i kommunrevisionen. Han efterträder Eva-Britt Svensson, som bett att få sluta detta uppdrag. Hon är dock kvar i styrelsen liksom undertecknad. Till vice ordförande valde mötet Monica Tengius, bosatt i Berg med familj. Vi nyvalde också till styrelsen, mycket ny medlem, Kristian Rappner, bosatt i Växjö med familj. Så det är nya förmågor kombinerade med omval av stora delar av styrelsen. Känns som en bra grund för förnyelse och stabilt utgångsläge inför val 2018. Eva-Britt avtackades som ordförande med en varm applåd. Vi hade också palestinsk mat och smörgåstårta. Verksamhetsberättelserna var gedigna och nästa alla kommunala gruppens mål uppfyllda med råge.

Är nu hemma en stund för att sedan bege mig till Vallhagen på Teleborg där föreningen Hjärnkraft har årsmöte. Jag ska sitta ordförande istället för min vän Charlotta Svanberg (S), som blivit sjuk. Fick frågan idag och hade tänkt delta i årsmötet hursomhelst, delvis för att få träffa Charlotta. Nu blev det på ett annat vis.

Denna dag har varit möte på möte; kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan kommunstyrelsen. Mycket information. Kommunchefen hade gått igenom kommunstyrelsens mål, som inte uppfyllts under 2015. De röda pluttarna ska bli gröna, tycker hon. Och redovisar vad hon menar ska göra för att det ska bli så. Bra angreppssätt, tycker jag. I övrigt redovisades senaste trygghetsmätningen. Hur oroliga är människor för att gå ut på kvällen, bli bestulna, bli antastade? Hur många har upplevt inbrott etc? Kunde inte uppfatta att någon fråga eller redovisning handlade om allt som händer på nätet av hot, hat, angrepp, trakasserier, övergrepp, stölder.

45 ärenden till kommunstyrelsen, drygt tusen sidor, om en ska läsa alla. Nästan alla ärenden var av den karaktären att de inte kommer till fullmäktige, utan – som vi säger – stannar i kommunstyrelsen. Stora ärendet som går vidare (till andra chansen!) är försäljningen av 2069 hyresrätter. S+V+SD yrkar avslag. Hade med mig en fråga från folket: Hur går det med Panncentralen och den verksamheten som finns där? Det är en mötesplats för boende i området, där t ex onsdagarnas Kvinnor emellan, är mycket uppskattade. Då får bara kvinnor vistas på Panncentralen. Denna mötesplats ingår i försäljningspaketet liksom lägenheterna runtomkring inklusive servicelägenheter för äldre och personer med behov av trygghet och nära till vård. –Kommer Panncentralens sociala verksamhet att vara kvar? –Ja. –Är det då ett oeftergivligt krav i en försäljning? –Nej, det finns inga sådana krav eller garantier. Nä, just det. Ingår Panncentralen i försäljningen? undrade S-ledamot. Det framgår ingenstans. –Det får vi kolla upp! Märk väl: Ingen av säljentusiasterna visste säkert och har inte tänkt på Panncentralens verksamhet.

Ett annat ärende dök upp hastigt; göra verksamhetsområde i Räppe eller bygga bostäder där. Det finns ett privat företag som är ägare till Wessels-tomten i Räppe och som vill bygga 540 bostäder där. Utmärkt läge tycker en rent spontant. Nu var mark intill aktuell för att göras till industriområde, vilket skulle omöjliggöra bostäder överhuvudtaget. Det är lite som pest eller kolera: Företag och arbetsplatser eller bostäder. Det finns efterfrågan på båda. MEN kan det vara så att industri- och verksamhetsmark är helt slut i Växjö kommun och att detta är enda tänkbara platsen? Nej, det är det inte. Jag var själv på Ekebergs industriområde igår på besök. Det ligger österut från stan, Räppe ligger västerut. På Ekeberg finns massor med mark kvar. Det går att göra betydligt mer attraktivt om skogen röjs så att det blir synligt, tillgängligt och inte som nu, helt dolt i skogen. OK. Det ska vara för lite grövre industri, men kan göras attraktivt för andra också. Nu finns bara ett 10-tal företag där. Alla företag vill dock inte vara på Ekeberg. De vill ha nära till flyg och till riksvägarna på västra sidan om stan. Och vad har vi där om inte hela Jonsboda-området som köptes in när S+V+MP styrde för att ha markreserv för bostäder och verksamheter. Dags att ta planlägga för verksamheter i norra Jonsboda, där det aldrig kommer att vara aktuellt med bostäder. S+V överens och förespråkar bostäder i Räppe som mest prioriterat på den nu aktuella marken. Jädra synd bara att vi inte styr.

Ska slå ett slag för nästa föreläsning som Bibliotekets vänner arrangerar; det är faktiskt ganska oförutsägbart Daniel Enestubbe, journalist på Smålandsposten, som kommer och pratar om Lakers, hockeylaget i Växjö, som Daniel skrivit en bok om Lakers. ”Sagan som skrev sig själv” är rubriken och alla är välkomna torsdag 10 mars kl 18.00, Stadsbiblioteket, Galaxen i Växjö. Jag tänker lyssna på Daniel. Ett bra tillfälle att höra om något som jag vet väldigt lite om men som spelar stor roll för många människor och Växjö kommun.

Har köpt ett par glasvaser, förmodligen Alsterfors, PO Ström, på nätauktion. De finns i Oskarshamn och det kan ge en anledning att åka dit för att få hem dem. Trevlig utflykt. Eftersom min morfars farfar föddes i Alster (Älghults socken) så blev jag intresserad (javisst är det långsökt) och två häftiga vaser blev ett kap. Alsterfors glasbruk lades ner 1980 ungefär. Vaserna är 1960-70-tal.

Nu till Hjärnkrafts årsmöte.

Carin Högstedt

160301