28. feb, 2016

Schori, Palme, Tove, Äshult, semlor, Zootropolis

Söndag förmiddag. Ledig dag förutom sedvanlig inläsning av kommunala handlingar. Både kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelse på tisdag. Övriga dagar många besök på företag. Kommunstyrelsen har så kallad företagsvecka och ledamöterna besöker 30-50 företag.  Mina måndagsbesök är dels ”Växjö Elementmontage & Prefabsystem Syd” och Burger King på Norremark. Verkligen olika och många okända storheter hela veckan. Tillsammans med min ersättare i kommunstyrelsen täcker vi in nio olika företag; en stor kunskapsmassa tillsammans.

Filmen Zootropolis i fredags med barnbarnen – ”asbra” var omdömet från dem. ”Lite läskig” också. Vi vuxna kunde glädja oss åt budskapet: Mot fördomar: Alla vilddjur är inte vildsinta och det är inte genetiskt om de visar ilska. För mångfald: Alla kan leva tillsammans och en kan bli precis det en vill, även om en är en liten, liten kanin. Polis t ex. Roligt! Speciellt sengångarna var jättebra och gulliga. Räven mycket tjusig och smart.

Igår ägnade jag några timmar åt släktforskningen. Grottade ner mig i byn Äshult i Döderhults socken och läste husförhörslängder och församlingsböcker. Ville fånga 100 års historia. En av mina tre bröder fyllde år i fredags och han föddes i Äshult. Skickade lite notiser från livet där till honom och mina andra bröder (alla yngre än jag). Vi bodde i ett rum och kök ovanpå farmor och farfar, som hade byggt ett undantagshus ca 1930. Jag bodde där 1947-50 ungefär och har mycket gott minne från den tiden (Jag var två-fem år). Äshult var en mycket levande jordbruksby med tre huvudgårdar, Äshult 1, 2 och 3 med några tillhörande torp. Äshult 2 var farmors och farfars gård, som de först arrenderat och sedan köpte loss. Ägs idag av min kusin Willy med hustru Monika. Undantagshuset ägs av barn till dem. I kyrkböckerna finns Äshult (Eshult) nämnt i mitten på 1600-talet, men är troligen mycket äldre än så. Det är vackert och översvämmat av liljekonvaljer på våren.

I övrigt så städade maken L och jag och tog itu med nästa renoveringsfas inomhus: Dusch istället för badkar. Båda sakerna får inte plats. En av döttrarna var här hemma efter jobbet igår och vi delade upp 11 dukar, broderade med jugendmönster, som vi inhandlat på nätauktion. Så väldigt vackra och välsömnade för liten summa!  Lördagskvällen avslutades med första utesittarkvällen på ett bra tag. En halvtimme – en timme går bra med filt om benen. Skulle gå ännu bättre om jag tog på mig skor och strumpor, men jag är dessvärre  alltid barfota här hemma. Av någon slags princip.

Media idag om Olof Palme, en massiv folkbildning om Sverige och världen för 30 år sedan, väldigt bra att få denna tillbakablick ur alla möjliga aspekter. Jag minns hur en partikamrat ringde maken L och mig denna morgon och väckte oss med budskapet om Olof Palmes död. Jag minns att vi deltog i en minnesstund, arrangerad av (S) i Växjö/Kronoberg i Katedralskolans aula. Jag minns också att mina invandrarelever på Studiefrämjandet gjorde mig förvånad; den stora internationella respekten för Olof Palme hade jag inte helt klar för mig. Vi hade tyst minut på måndagsmorgonen. Eleverna var från USA, Ungern och Rumänien.

Idag skriver Pierre Schori på DN Debatt (twitter: @dndebatt): ”I Olof Palmes anda bör Sverige tillkännage, att vi aldrig kommer att tillåta införandet av kärnvapen eller andra massförstörelsevapen på vårt territorium”. Detta apropå det värdlandsavtal med Nato som håller på att diskuteras. Följande är suveränt: ”Vem vet vad en annan regering, som består av partier som alla är för Natomedlemskap och mot kärnvapenfria zoner, svarar en USA-president av Donald Trumps eller Ted Cruz snitt som begär, att värdlandsavtalets paragraf om tillgång för Nato till baser på svensk mark behövs i ett läge som USA anser spänt.” Ja, bara tanken på ett Nato, lett av den starkaste makten i sällskapet, som heter Trump!

Tove Lifvendahls ledare i SvD (twitter: SvDLedare) är väl värd att läsas. Hon gör skickligt och befogad narr av politikens prat – rubriken är ”Medan vi pratar och pratar”. Så beskriver hon en privatperson på Gotland som har öppnat sitt vandrarhem för asylsökande och hur hon, Anki Boman, går in för att stödja, hjälpa, aktivera inte bara sig själv och flyktingarna utan civilsamhället runtomkring. Ledaren avslutas med: ”Det är verkligen tur att inte alla i det här landet är upptagna med att diskutera vilka ord som får användas, och om man ska säga flyktingkris eller politisk kris eller systemkris.” Ja, det är tur för annars skulle vi verkligen ha kris i Sverige. För övrigt är det naturligtvis flyktingkris men inte i Sverige utan i Syrien, Irak, Libanon etc. Hm.

Idag ut på landsbygden, till en av döttrarna som bakar semlor åt familjen. Ordet ”fastlagsbullar” finns inte i vår vokabulär. Vet inte varför. Får googla.

Nu analysera svaret på återremissen av försäljningen av 2069 hyresrätter. Svaren på de frågor vi ställer om ”kraven” som ska ingå i köpeavtal verkar sammanfattningsvis vara: Det går inte vid hastig genomläsning. Men jag ska gå igenom grundligt. Beslut på tisdag.

Ha en bra söndag!

Carin Högstedt

160228