19. feb, 2016

Poesins betydelse, Ellerström, Diakonicentrum, kommunpolitik till fots och cykel

En helsida i Smålandsposten idag om Jonas Ellerströms besök i Växjö i tisdags, då han talade om vårt behov av poesi, på stadsbiblioteket. Fantastiskt intressant. Det enda som saknas är uppgiften att Bibliotekets vänner arrangerade. Jag missade denna kväll, eftersom kommunfullmäktige sammanföll. Läser därför denna initierade artikel med stort intresse. Det kom faktiskt 100 personer och lyssnade. Alla jag talat med som var där intygar att det var mycket bra föreläsning, helt utan manus. Enligt Tina K Persson idag i Smp sa han bl a att ”poesin är en prioritering av själen snarare än kroppen. Poesin kan ge svar på sådant som aktiekurser inte kan. Kan vara både lindrande och ge röst åt sådant som tynger.” Så bra att det fortfarande finns poesi i världen!

Igår kväll hade en arbetsgrupp inom Bibliotekets vänner arbetsmöte. Vår uppgift är att komma med nya idéer och formulera föreningens mål och mening eller snarare komma med förslag till styrelsen och årsmötet. Vi spånade och pratade. Namn på författare och idéer till föreläsningar. Kan vi använda andra medier än tal? Varför inte film? Höstens program blir intressant om bara hälften av spånandet blir verklighet. Mina kamrater i arbetsgruppen och i styrelsen är oerhört belästa. Jag är impad. Och har läst mycket. Men – jag erkänner – jag är fast i deckarträsket. Lånade två igår när jag var på biblioteket. Kan inte låta bli. Egentligen letade jag efter den nya romanen, skriven av en man ur resandefolket, som nyss kommit ut. Den var utlånad och jag står nu i kö. Jag läser annat än deckare, men kan inte sova om jag inte har någon i alldeles i närheten. Kände när jag gick ut från biblioteket att det är skönt att gå på möten, där en inte ska begära votering och reservera sig.

I övrigt väldigt mycket flygbladsutdelning på alla håll och kanter. Avslutade denna dag med de båda höghusen på Dalbo. Träffat mycket folk som vill prata om läget i kommunen, om bostadsförsäljningen och som berättar att de följer fullmäktige på Öppna kanalen och att ”ni sköter er bra”.  Det sporrar så nu är hela Sandsbro klart (maken L per cykel, jag till fots) och vi kan ta helgledigt. Ska till Göteborg imorgon och fira en 70-åring, maken L.s bror Göran.

Vi fyra kvinnor i V Växjö, som utgör en arbetsgrupp för ” flyktingpolitik och EU-migranter” åt lunch på Diakoncentrum idag och hoppades (hade inte anmält vårt besök) få träffa personal för att diskutera ett par projekt, som vi går och ruvar på. Så himla lyckat! Vi får respons och positiv kritik från humanister med mycket kompetens och kunskaper om de människor som vi vill nå och hjälpa. Vi kom flera steg framåt. Dessutom mycket god lunch och jag är fortfarande mätt. Många lunchgäster och många vänner bland dem. Vilken trygghet att Diakonicentrum finns. ”Trygghet för många” övervägde jag att skriva. Men nej. Trygghet för oss alla. Det finns ett ställe att gå till, öppet för alla.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

160219