17. feb, 2016

2069 hyresrätter, 5 timmars debatt, (V)äxjös Kommunnytt i hetluften, drömmen om tjänstefolk

Hemma tidigt, mör i benen efter att ha delat bortåt 300 nya (V)äxjös Kommunnytt i kvarteret Jungfrulyckan på Teleborg i Växjö. Hiss upp, trappor ner. Samtidigt delade partikamrat drygt 300 i kvarterat intill. Minns inte namnet just nu. Dessa båda kvarter ska säljas, om de blågröna får som de vill. Vi rapporterar på dagens framvärkta och producerade blad hur läget är och vad som hände på fullmäktige igår. Känns oerhört meningsfullt att fullmäktigegruppen, förstärkt med Atti Andersson, orkar dels debattera och argumentera timmavis igår och idag få fram ett snyggt och koncist blad med färska nyheter från igår och dessutom hinna trycka och dela ut 600 i berörda områden. Jag är mycket stolt över ”min” fullmäktigegrupp. Dessutom har vi roligt!

Det var en synnerligen lång debatt om utförsäljningen av 2069 hyresrätter igår. Fem timmar tror jag är korrekt mått, inklusive allmänhetens frågestund, som också handlade om försäljningen. Utan tvekan finns det en opinion mot. Det påverkar dock inte majoritetens (M+C+L+KD+MP) ställningstagande ett vitten, de kommer att få sin vilja igenom, om det inte händer ett mirakel, som jag tidigare skrivit.  Men inte förrän nästa fullmäktige. Genom kommunallagens bestämmelse om minoritetsskydd blev hela försäljningen återremitterad för att fullmäktige ska få svar på frågor som: Kan man via avtal förhindra en vidareförsäljning och i så fall hur länge? Hur lång tid kan man via avtal förhindra en ny ägare att ombilda till bostadsrätter? Hur långt avtal avses skrivas mellan bostadsförmedlingen och köparna om att lämna lägenheter dit? I förslag till beslut från blågröna räknas nämligen en hel del ”krav” upp men utan att församlingen har en aning om vilken betydelse de kommer att få i kommande avtal. Är de ens juridiskt möjliga att ställa? S+V stod för återremissen med motiveringar.

Lång debatt men rätt frejdig och många ledamöter som talade från båda sidor. (V)äxjös Kommunnytt förra numret med frågor och svar om försäljningen av hyresrätterna citerades av Nils Fransson (L), som gjorde det på sitt sätt. När han i en replik fick hela svaren upplästa sa han bara: ”Jag läser som jag vill” och det blev nog det mest förlösande skrattet under kvällen. Mycket användbart; vi läser som vi vill. Anklagelser mot vänsterpartiet om skrämselpropaganda förekom. Som om det är vi som skrämt hyresgästerna!? Men på det stora hela OK klimat i denna församling.

Rekommenderar Dagens ETC.s ledare (som jag ofta gör) denna onsdag 17/2. ”Låt Calmfors irra på Clas Ohlsson!” heter den och den är både insatt i Clas Ohlsson, låglönelinjen och underhållande. Göran Greider har skrivit. Han har dessutom lyssnat på Calmfors som lär ha sagt att hans tankar om låglönejobb är ”jobb som fanns förr i tiden”. Jojo. Drängar och pigor kan en drömma om, men det är inte det som Sverige behöver.

Två intensiva arbetsdagar och nu hemmakväll. Resten av veckan blir mycket flygbladsutdelning men också möte med arbetsgrupp inom Bibliotekets vänner, besök på Diakonicentrum (lunch) och lite av varje.

Carin Högstedt

160217