13. feb, 2016

Basinkomst/medborgarlön, lön att leva på, lika lön för lika arbete, Vena socken,

Lördagskväll. Läser en gång till Jenny Bengtssons ledare i Dagens ETC i torsdags (11/2). Så enkelt och träffsäkert om löner att leva på, om arbetsliv, att bli utnyttjad, om hur tröttsamt det är att de som sliter alltid ska vara beredda att slita mer men för mindre lön. –Vad är det som gör att någon som kommer från ett annat land ska ha sämre lön för lika arbete just på grund av ursprung?

Läser också Smålandspostens utmärkta reportage i den gånga veckan om socialtjänsten, om hur människor tycker att de måste förnedra sig när de är i ekonomisk kris, om att målet i Växjö kommun är att allt färre får bistånd, inte att fler ska ha arbete med en lön som går att leva på. Nej, det är inte samma sak! Jag odlar tankar kring basinkomst/medborgarlön för alla och kortare arbetsdagar så fler kan få arbete och må bra. Ser till min glädje att det utreds och testas på många håll i Europa, denna ”huvudlösa idé”, som en avhandling om medborgarlön kallades. På Vänsterpartiets kongress i maj lär frågan komma upp. Den har avslagits förr, men nu finns en liten men aktiv rörelse inom partiet. Själv har jag undertecknat en motion till kongressen (skriven av en partikamrat) om att låta utreda basinkomst. Troligen kommer det att vara flera motioner om denna angelägna fråga.

Jag satt med artiklarna om socialbidragen (som det inte heter) och frågade maken L vad som skulle kunna göras. –Medborgarlön! var hans rappa svar. Ja, den idén har inte blivit mindre angelägen sedan vi hade seminarier och debatterade om detta i Växjö för ett antal år sedan. Kanske 10-15? Min vision är världsmedborgarlön. Dela på resurserna så alla garanteras mat, skola och husrum. Självfallet kommer nästan alla att arbeta om de får en chans. Men om inte chansen ges, så ska en ändå kunna leva drägligt.

Japp. Ha en trevlig lördagskväll! Själv ska jag nysta lite i släkten i Vena socken. Hittat tre fastigheter som lite avlägsna släktingar bott i ända in i nutiden, kanske även idag. Ser foton på husen i Sveriges bebyggelse, Kalmar län:  Dagåsen, Myreholm, båda torp under Stenkulla och en fastighet i Främsteby. Dessa ska besökas till sommaren.

Carin Högstedt

160213