11. feb, 2016

Håglöst lågtryck, Vuxnas lärande, landsbygdsperspektiv, positiva nötväckor

Plus en grad. Grått. Ser inte skillnad på sjön och himlen. Lågt lufttryck. Håglös. Modfälld. Men nu ska jag ta mig i kragen och se vad som finns av positivt:

Vi brukar ofta ha en säger en nötväcka i buskarna utanför lägenheten. Igår var där två. Ser i fågelbok att de bor i hål i träd som de inreder med jord. Hoppas de hittar ett bra hål i närheten.

Arbetsgruppen för flyktingpolitik och EU-migranter (inom V Växjö) träffades igår, delar av gruppen. Finns mycket att prata om och det är så skönt att träffa likasinnade, som fortsätter verka utifrån människors lika värde, när det haglar av förslag för att begränsa flyende människors villkor och möjligheter. En i gruppen har funderat ut en affärsidé, som möjligen skulle kunna få några kvinnor i gruppen som tigger på fötter. Vi har en plan. Kan gå åt helskotta, men vi ska försöka.

Vår kommunala V-grupp fortsätter med besök på sociala företag, förvaltningar, arbetsplatser. Det är givande. Igår var vi på ”Vuxnas lärande” som tidigare var KomVux. Bara att komma in i de nya lokalerna var intressant. Det är nämligen f d Domusrestaurang och senare kafé. Hit gick en och åt på en av få restauranger i Växjö på 1970-80-talen. Nu är det jättefina undervisningslokaler för vuxna. I kommunal regi finns ca 400 studerande och 20 lärare. Vi träffar bl a de som arbetar med Särvux. Vi lämnar nöjda med mycket information om denna viktiga verksamhet, en gång min arbetsgivare som SFI-lärare (Svenska för invandrare). Nu är SFI utlagd på olika privata företag. Ett av dem, Eductus, har vi besökt tidigare. Vårt nästa besök är ett HVB-hem i privat regi i Värends Nöbbele, ett par mil söderut i kommunen.

Sådär. Lite positivt igår. Lämnade också in en interpellation om mål i landsbygdsprogrammet för att utveckla kommunikationerna, de digitala och de fysiska, t ex cykelvägar och bredband. Nu till min arbetsplats i kommunhuset för att gräva i ”göra-listan” och så småningom styrelsemöte med V Växjö. Regnar.

Carin Högstedt

160211