9. feb, 2016

Art Déco, Syrien, Folket i bild, barnkonventionen ur funktion

Både kommunstyrelsens arbetsutskott och ett annat möte jag var inställd på denna dag – inställda. Passade bra efter tandutdragningen igår, mycket bra. Läst Antik o Auktion, som kom idag. Hittade där den ultimata optimala art déco-byrån för mitt släktforskararkiv. Troligen 1930-tal och okänd snickare. Finns i Lund för 19 000 kr. Plöjde igenom möblerna på en massa auktionshus för att om möjligt hitta något liknande men billigare. Gick bet. Den är så vacker! Har alltså tagit det lugnt och läst tidningar, betalat räkningar, suddat mail och plockat. Skönt.

Fått kommentarer på det jag skrev igår om tonårens böcker. –Ja, de läste jag också! –Viktigt att läsa för barnen! Och liknande. Funderat vidare. Vilken tur att Folket i bild hade medarbetare som knackade på i husen med böcker till salu. Jag tänker på 1950-talet. Då blev det en bok, som en kunde lära sig läsa i. Den hette Cirkushunden. Den största friheten - att kunna läsa. Fortfarande förvägrat många barn i världen.

Men bomber finns det resurser till. Dagens ETC idag har tre sidor om Syrien under rubriken ”Tolv länder bombar i Syrien”. Beskriver också ”Syriens väg till krig”.  Och Nina Gergi med rötterna i Syrien skriver blödande kommentar. –Finns ens de döda släktingarnas gravplatser kvar?

Mer än hälften av syrierna är på flykt, inom och utom landet. Svårt att se en ände på helvetet. Och vem skulle inte fly från det? Räck upp en hand.

Carin Högstedt

160209