8. feb, 2016

Onkel Toms stuga, Kastrullresan, tandläkeri, valberedande, Hovslund

-Nähä, mamma, de här böckerna kommer inte dina barnbarn att läsa. Dem får du tillbaka. –Va, säger jag och gapar över mina älskade böcker från barn- och ungdom. Det är klart de ska läsa de här! Böckerna det handlar om är t ex Edith Unnerstads Kastrullresan och Nu seglar PIP-Larssons, helt sönderlästa, mina ”trygghetsböcker”, oförutsägbara, humoristiska. 1952 har jag skrivit mitt namn i Kastrullresan. Sju år. Vilken lycka med en ny fin bok! Den kan jag läsa för mina barnbarn när de är här hos oss. ”Onkel Toms stuga” av Harriet Beecher Stowe. Den fick jag av moster Marja 1956, en klassiker mot apartheid i USA. Eller? Är osäker på om den håller idag, men den gjorde djupt intryck på mig, fast var den inte full av märkliga värderingar och underdånighet gentemot de vita? Ska inte läsa den för barnbarnen. Och så Helen Wells, tre böcker om Cherry Ames, ”en självständig, impulsiv och varmhjärtad flicka, som hemma i sin amerikanska småstad inspireras av doktor Joes osjälviska arbete att bli sjuksköterska för att få uträtta något riktigt” som det står på pärmen. De ska nog inte heller läsas för barnbarn. Kanske är det Cherry James fel att kvinnor har lägre löner än män. De gör ju ändå något riktigt och är så oegennyttiga.

Denna dag var det mycket kropp. Ringde tandläkaren akut och fick tid 12.45. Beställde sedan synkontroll och gick och klippte mig. Fasade för tandläkaren. Tänkte på den gången jag åkte buss från Svalliden till Oskarshamn och tandläkaren. Där skulle en tand dras ut. Jag var 7-8 år. På den tiden kunde man inte dra ut tänder under bedövning, hade de för sig. Den här tanden satt hårt. Jag fick vara hemma från skolan en eller ett par dagar för det blödde så pass. Jag glömmer aldrig det besöket hos tandläkaren. Har aldrig dragit ut någon tand sedan dess, men nu var det dags. Det kände jag. Något fel fast ingen röntgen har kunnat avslöja det. Det tog en timme, den hade tre rötter. Mer säger jag inte. Men nu bedövas det!

Klarade ett par möten, inte alltför ont i käken, men gick tidigare från kommunala gruppen, välbesökt även denna gång och med nya intresserade, som inte har några uppdrag ännu. Vi pratade en hel del äldreomsorg, flyktingpolitik, bostäder. –Ska Hovslund, ett särskilt boende för äldre, bli något annat i framtiden? Korttidsboende, serviceboende och äldrecenter. –Ja, planerna verkar inte alls dumma, sa vi.

Ute hemskt väder och ingen vårkänsla alls. Ska ta det lugnt ikväll och imorgon. En valberedning av de tre jag håller på med är klar. Förslag till V Växjös styrelse färdigt idag. Blir bra med nytt och krytt. Vad nu krytt betyder i sammanhanget.

Carin Högstedt

160208