31. jan, 2016

Vinterfåglar, TV-bänk, resebesvär, 80 000 ut, söndagsfrid

Trots idogt tidningsläsande så är jag ännu inte säker på om de 80 000 som ska ut från Sverige är en beräkning eller ett mål. Inte heller förstår jag om siffran inkluderar eller exkluderar de som inte har något land att utvisas till och de som riskerar tortyr och dödsstraff, om de förs till ett visst land. Många gömda i Sverige har ju gömt sig för att de har inget land att komma till.

Kulturnatten i Växjö igår en succé, i alla fall tills vi idag hört att eventet i Linnéparken fick avbrytas för unga flickor blev antastade på olika sätt. Mycket unga pojkar lär ha gjort detta och spökvandringen i Teater Respects regi avbröts. Sorgligt. Jag uppehöll mig mest på stadsbiblioteket, som var utomordentligt populärt med utställare, musik, uppläsningar, danser.  Utländska studenter från Sydkorea och Kina bjöd på mat, sjöng och spelade. Bibliotekets Vänners citattävling var också populär! Jag delade ut tipsrad, pratade med otaliga bekanta och träffade vänner som jag inte sett på ett bra tag. En elev från högstadiet i Lessebo, där jag vikarierade i början på 70-talet dök upp. –Vad har han gjort efter skolan? –Jo, byggt hus, bland annat biblioteket, där vi nu är. Han gick runt och inspekterade sitt verk för första gången på 10 år.

Idag har jag delat ut det sista av (V)äxjös Kommunnytt i Sandsbro. Maken L och jag delar på en rejäl hög.  Blåsigt men lite motion i alla fall. Så räknat fåglar här hemma och hos familjen Högstedt i Gasslanda. Fast i år hade de själva räknat, vi ska bara rapportera. Blev i alla fall en fika hos familjen. De hade 12 olika arter, inklusive fasan, hackspett och talltita. Här hemma fick vi ihop 20 kajor, tre blåmesar, två pilfinkar och tre talgoxar plus en nötväcka och två skator. Det minsta jag kan minnas. Förra året hade vi exempelvis steglitsar här hemma.

Ligger efter med inläsning av veckans handlingar, så det är bara att ta itu med nu. Har helt enkelt ägnat dagen åt inköp av en TV-bänk som ska rymma filmer och dylikt som ligger och flyter runt i nuläget. Dessutom bokat en resa i slutet på mars, men det tar vi en annan gång. Det höll på att bli en resa för tre och två lägenheter på grund av min eminenta oförmåga att fylla i blanketter antingen de är på papper eller nätet. Lyckades krångla mig ur situationen och klicka in ett betydligt billigare alternativ för maken L och mig, när jag slutligen insåg att något var galet. Roligt att ha något att se fram emot!

Carin Högstedt

160131