25. jan, 2016

Araby Park Arena, bopol, socpol, bibblan, sälja hem, bygga hem?

Äntligen hemma. Jobbat i 12 timmar drygt. Eller vad en ska kalla det en gör. Plöjt mail, svarat, stämt träff med tjänstemän, läst handlingar till imorgon, varit på möten. Nu hemma, trött, hungrig, huvudvärk. Finns inget bättre än en knäckemacka i det läget. Och ena katten i knät.

Mycket trevligt möte med en arbetsgrupp inom Bibliotekets Vänner, som ska ta tag i framtiden! Så bra vi kom igång! Bådar gott. Nu tittar vi lite utanför boxen ”böcker och biblioteket mitt i stan”. BV kan ordna något på Araby till exempel. Vi kan tänka film, som ju också finns att låna. Vi kan framför allt tänka samarbeten med andra föreningar. Roligt att ha detta uppdrag och känna sig hemma direkt. Sekreterare Olof Björkmarker har fixat hemsida och skriver minnesanteckningar medan vi pratar. Milde himmel, vilken begåvad person!

Så lite tid för ett möte jag inte alls behöver vara med på, men det blev lite tid så jag deltog i ”bolagsvänsterns” träff. De som har uppdrag i de kommunala bolagen i (V) träffas ibland för att avhandla bolagsvärldens problem och glädjeämnen. Det stora är nu utförsäljningar av hyresrätterna i kommunen (drygt 2000) och bristen på bostäder i kommunen. – När blir detaljplanen för Bäckaslövsgärdet klar??? Bra fråga imorgon på ledamöternas frågestund på kommunfullmäktige. Nästa stadsdel har varit aktuell i 10 år minst. Ligger väldigt bra till och rymmer mycket. Vad hindrar?

Så till Araby Park Arena och ”dialogmötet” mellan kommunpolitiker och tjänstemän och befolkningen i Araby, Växjö kommuns miljonprogramområde, dit alla problem har hänvisats under årens lopp. Ja, förlåt, jag blir cynisk. Har hört det för många gånger. Och jag var inte ensam om det den här kvällen. Jag dämpar mig alltid i sådana här sammanhang. Lyssnar och tänker att det är ju jag som hört allt, för jag har varit med så länge. Jag måste tänka på de andra, som inte vet, så tyst och lugn. Men efter en timmes föredragningar av polis med flera, när alla släpptes loss för fika vid bord med olika rubriker, så blev jag överfallen av folk som sa att kom med något nytt, kom med handling, det här har vi hört. Jag hade nästan tänkt smita ut och hem för jag mådde inte bra, men kom inte många steg; träffade gamla bekanta, träffade folk med starka åsikter som jag delar. –Fritidsgård!  –Jamen öppna den då! Ni skar ner Araby Park Arena med tänkt café och bibliotek för några miljoner – det var väldigt korkat. Javisst! Mitt parti deltog inte i det och vi vill fortfarande skapa denna mötesplats! Varför denna glättade bild av det som görs, när innerst inne alla vet att det är trångboddheten som gör att små barn är ute om nätterna, att det går dåligt i skolan (var läsa läxor?). Varför har inte alla pengar från staten för Araby getts till människor som bor där, lever där, arbetar där, vill något? –Nej, pengarna har använts till ordinarie och vanlig kommunal verksamhet. I alltför hög utsträckning.

Hursomhelst. Det var fart på invånarna i Araby, när de väl fick komma loss! Väldigt bra med borden och kaffet runt olika frågor. Fast folk brydde sig inte särskilt om borden och frågorna heller utan tog itu med sådant de tänkt på länge med vem det vara månde. En ventil. Inte fel.

Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott med en oerhört viktig och tragisk fråga: Utförsäljning av drygt 2000 hyresrätter, en hel del i Araby. Lustigt nog berördes inte försäljningarna i föredragningarna ikväll utan kommande eventuella nybyggen! –Vilket ansvar har kommunen för vårt område, när det är sålt? undrade  någon. –Ja, inget alls. Den som äger har ansvar. Så är det ju.

Det är massor med ärenden imorgon av större och mindre dignitet. Har läst det mesta men inte trafikplan centrum, så det får bli nattlektyren. Ute blött och trist. Längtar efter våren!

Carin Högstedt

160125