19. jan, 2016

För kvinnors skull, demokratiutredning, direktdemokrati, AlphaCE, bostad.nu

Gårdagen började med ny dator i kommunhuset. Gick smärtfritt men lite svårt att få dit alla favoriter och annat pyssel. Den gamla var fem år. Så valberedningsarbete. Just nu är den tid på året då alla årsmöten förbereds inklusive val. Upptäcker att jag har tre valberedningar just nu: Vänsterpartiet Växjö, Kvinnojouren Blenda och vår bostadsrättsförening. Får bara undvika att blanda ihop dem. Nåja, det är ett pyssel men brukar lösa sig på ett bra sätt i sista änden. Lade sista hand vid kommunala gruppens verksamhetsberättelse. Och så på kvällen hade vi ett ovanligt välbesökt kommunala gruppmöte med en helt ny medlem närvarande, som ville lyssna. Vi diskuterade utförsäljningen av drygt 2000 hyresrätter som planeras av den styrande blågröna alliansen. Det finns de medborgare som tror att det enda som händer är att de berörda får en ny hyresvärd. Så är det inte!  Det kommunala allmännyttiga bolag, som nu äger dessa hyresrätter, mister inkomster från drygt 2000 hyror. Kommunens invånare blir av med gemensam egendom, som utgör en stor del av ett mycket stabilt bostadsbolag. Bostadsförmedlingen tappar drygt 2000 hyresrätter. Växjö kommun tappar makten över dessa hyresrätters framtid – kan säljas, omvandlas – tappar makten över tillgängligheten och möjligheten att avsätta vissa bostäder för sociala behov. Det kan bli lyxrenoveringar. Det finns inga garantier för någonting. Då blir det ingen affär! Dessutom är det långt från ekonomiskt hållbart att avsätta del av köpeskillingen till att driva skolväsendet i kommunen. Kanske ni inte tror mig, men faktiskt är det så att ett antal miljoner från utförsäljningen ska in i utbildningsnämndens verksamhet. Vad händer när de pengarna är slut? Det finns inget svar på. I februari kommer ärendet till fullmäktige.

Idag hade vi kommunstyrelsens arbetsutskott med få ärenden. Jag är ersättare men fick tjänstgöra idag, när den S-ledamot jag är ersättare för, var frånvarande. Tyckte vi löste svaret på ett medborgarförslag på ett bra sätt från S+V och alliansen köpte det efter diverse ändringar. Handlade som ofta om svårigheterna att ta sig från bussar till lasarettets entré, om en har svårt att röra sig. Över huvud taget är det kaotiskt och trångt vid lasarettet och ont om P-platser. Vi hade också en genomgång av synpunkter och önskemål från de 32 företagen vi besökte under en vecka i höstas. Överlag mycket positivt men stort behov av olika kategorier personal. Märkligt att Sverige missat så mycket förebyggande utbildning, bristyrkesutbildning, YH-utbildningar, valideringar…Det finns ju prognoser och analyser. De är till för att tala om vad som kommer att behövas i fråga om lärare, läkare, industrioperatörer, rörmokare, bilmekaniker, undersköterskor… Vi ska förebygga arbetslöshet och brist på utveckling pga att det saknas personal att anställa. Nu slår prognoserna igenom och blir verklighet. Inte riktigt klokt.

Besökte sedan ett privat företag som utbildar och matchar arbetslösa, AlphaCE. I Växjö arbetar de med Arbetsförmedlingen som uppdragsgivare. Mycket trevlig kvinna som tog emot och svarade på alla mina frågor. Väldigt givande och trevligt. De har en företagsbank och en av deras idéer är att göra så att arbetssökande och företag får kontakt. Varje individ har sitt schema, sin plan för framtiden. Imorgon ska V-gruppen göra besök hos Glafo, glasforskningsinstitutet.

Ser att senaste demokratiutredningen snart ska vara klar. Olle Wästberg leder den. Utredningen har sågats av olika ledarskribenter och andra innan den är färdig. Otacksamt. Satt själv i en statlig demokratiutredning för ett antal år sedan. Där gick jag utanför alla boxar och drev t ex att 16-åringar skulle ha rösträtt. Det var jätteroligt uppdrag! I tider när rekryteringsunderlaget till partierna (medlemsantalet) krymper, så gäller det att återställa legitimiteten, att väcka intresse och ha nya idéer. Tänkte jag. Det tänker tydligen den här utredningen också och föreslår att 16-åringar ska få rösträtt i kommunvalen. De vill också möjliggöra fler folkomröstningar. Det sistnämnda kommer aldrig att genomföras i detta land där den representativa demokratin är så stark som den (fortfarande) är. Partiernas makt värnas, medborgarnas står inte högt i kurs. Direktdemokrati göre sig inte besvär.

På fredag 22/1 kl 16.30, ”För kvinnors skull”, manifestation för kvinnors/flickors trygghet i det offentliga rummet, fritt från tafsande, övergrepp, trakasserier. Samling i Linnéparken i Växjö. Vi går till scenen på Storgatan och så mycket mer vet jag inte om innehållet just nu – men ställ upp för en god sak. Initiativet är en enskild kvinnas.

Slut för idag. Blev en lång dag. Imorgon Glafo som sagt, Bibliotekets vänner och min HSB-förenings styrelsemöte. Snö och kallt. Katterna inne. Tassi vill gå ut ibland. Släpper ut henne. Efter en minut står hon och stirrar på mig genom fönstret i altandörren. Ögonen på skaft. Släpp in mig! Sally testar temperaturen först på altanen. Vänder. Går till ytterdörren istället och testar vädret där. En vet ju inte säkert.

Carin Högstedt

160119