12. jan, 2016

Möbelriksdag, Suffragette, Trafikplats Fagrabäck, Miljömål transporter

Lämnade Gran Canaria i strålande sol – 2,5 timmar försenade från början. Maken L i rätt bra form med tanke på lunginflammation, jag med förutsättningar för mycket god form efter en vecka med motion, frisk luft, solbränna och läsefrukter. Då slår det till. Ont i halsen, ont i bihålorna, tröttrött. Genomförde gårdagen med diverse möten. La mig kl 20.00 för att säkert komma upp och iväg till Möbelriksdagen ute på Linnéuniversitetet. En heldag om trä och möbler, design och utveckling. Så trevligt. Vacklade upp och insåg att jag måste välja: Antingen Möbelriksdagen på Linnéuniversitetet eller kommunstyrelsens möte 15.00. Båda orkar jag inte. I det läget går uppdrag en valts till så gott som alltid före. Dessutom går det att se Möbelriksdagen på webben – även om det inte är samma sak.

Premiär! Fredag 15/1 är det Sverigepremiär på Suffragette, en film om rösträttskampen i England. Den visas premiärdagen i Växjö, på Palladium, Folkets Bio på Storgatan. Alexandra Stiernspetz Nylén, Fria Ordets Hus, introducerar filmen och håller i en fika/pratstund för den som vill efter filmen. Suffragette fredag 15/1 kl 19.00 Palladium, Storgatan, Växjö. Hoppas vi blir många. I julhelgen hade Fröken Friman-serien på TV stor publik. Där fick vi en bild av hur svårt, ja, hur direkt farligt det kunde vara bara att samla in namn för kvinnors rätt att rösta. Ska bli intressant att se filmen. I hur många länder skulle en namninsamling mot sexuella trakasserier i det offentliga rummet väcka anstöt/förakt/ilska i dagens läge?

Har knappt börjat på att läsa in den gångna veckans tidningar. Ska försöka koncentrera mig på de viktigaste sakerna, så jag ger mig själv en chans att bli frisk snabbt. I gårdagens Dagens ETC hittar jag väsentliga uppgifter om Trafikverkets trafikplan 2018-2029. Den är ute på remiss nu. Den räknar med att biltrafiken kommer att öka med 25% och lastbilstrafiken med 55%. Detta trots att Trafikverkets egen utredning om fossilfria transporter beräknar att utsläppen måste minska med 80% till 2030, om Sverige ska kunna nå nollutsläpp 2050. De här ekvationerna går inte ihop! Jag tänker på den storslagna Trafikplats Fagrabäck i Växjö som är på gång. Inte konstigt att sådana förslag kan tas fram, om miljömålen och minskad biltrafik/utsläpp inte är styrande! Vad är det för direktiv som Trafikverket får? Intressant. Om detta ska jag läsa vidare.

Nu är jag tvungen att förbereda kommunstyrelsen. Eftersom jag har något liknande bomull i huvudet, så måste jag skriva ner eventuella tankar och yrkanden på papper (ja, eller i datorn, gamla uttryck hänger med).

Carin Högstedt

160112