8. jan, 2016

Pneumonia, Ernestam, 2000 hyresrätter säljs, Vinternatt, sjukvård på Gran Canaria

Blev så småningom en annorlunda semester, då maken L hostade så pass att jag tog fram broschyrerna med telnummer till läkare. L ringde och fick komma till en klinik direkt. Där var läkarvetenskapen oerhört noggrann och konstaterade misstänkt lunginflammation och behöll honom på kliniken i två dygn. Nu ute med antibiotika med mera. Lugn! – det kommer att gå över, men lunginflammation i vår ålder är inte att leka med. Jag har alltså hållit mig till lägenheten och gått till kliniken då och då. Det blev  inga nya jättevandringar eller utflykter, men en på sitt sätt kravlös och stillsam semester, som trots allt känns bra. Det är nu sjätte dagen i rad med strålande sol! ”Det är mer än normalt”, sa en handlare i köpcentrat nära oss, där jag köpte presenter till kattvakterna och lite nya kläder till familjen. Jag vet, hade inte behövts, men det jädriga är att lite nytt i garderoben hjälper upp humöret. Så är det.

Följer med hemmanyheterna hjälpligt. På morgonen och kvällen på balkongen i viss vinkel funkar wifin. Igår kväll så trött uppkoppling att det inte gick att svara på mail. Ikväll bättre. Ser att Vinternatt ska öppna nu till veckan, äntligen. Möte 13/1 kl 18.00 på Diakonicentrum för människor som är intresserade av att hjälpa dessa EU-migranter, som förhoppningsvis inte har förfrusit sig under kylan. Ser också att Globala Kronobergs öde avgörs på tisdag på kommunstyrelsen och att halveringen av deras bidrag kvarstår hittills. Detta ungdoms- och volontärsprojekt är värda allt stöd. Fattar inte hur övriga partiet tänker. Jobbar för att funktionsnedsatta ungdomar från olika länder kommer hit och svenska ungdomar åker iväg. Deltar i samhällslivet. Lär sig tolerans, språk…

Snart kommer också 2000 hyresgäster i allmännyttan i Växjö att få reda på att deras hem ska säljas till någon annan förvaltare och ägare. Det betyder att 2000 hyresrätter försvinner ur bostadsförmedlingens kö, att makten över tillgänglighet och vad som ska hända med dessa lägenheter är borta. Kommer det denna gång att ställas krav på att viss procent av beståndet ska vikas för sociala behov? Det står i bostadsförsörjningsprogrammet, men har inte tillämpats tidigare. Det finns mycket mer att säga om att avhända sig kommunal egendom och vilka effekter det har ekonomiskt, ekologiskt, socialt. Men det är inte hållbarheten som styr besluten i bostadspolitiken i Växjö kommun. Utförsäljningar har motiverats med renoveringsbehov, med nytt byggande och nu är motivet att finansiera utbildningen! Håll i hatten alltså.

Har börjat läsa – och nästan läst ut – Maria Ernestam ” På andra sidan solen”, från 2010. Jag har nog missat mycket bra skönlitteratur för att jag läser så mycket deckare. Ja, deckare är också skönlitteratur men en särskild genre. Har för mig att efter långa arbetsdagar så orkar jag inte annat; deckarna är min trygghet för att kunna sova. Ernestams bok är fängslande – har inte kunnat släppa den. Och det finns mer hon skrivit!

Vacker kväll! Brödgranen i blickfånget har fin siluett mot himlen. Koltrastarna fortfarande igång. Två turkduvor har börjat komma hit och tigga mat. De är vackra. Nu är vi två i lägenheten igen och sista dagen imorgon ska vi använda på bästa sätt. På söndag hem till möten och plikter. Helt OK. Men vad jag kommer att sakna denna trevliga balkong med dess ljus och värme!

Carin Högstedt

160108