28. dec, 2015

Carol mästerlig, smällare i stan, Araby och upplopp, polishuset, andrum

Filmen Carol igår kväll – ett mästerverk i filmskapande! Vilka bilder, en ren njutning och därtill innehållsligt spännande. Bygger på en roman av Patricia Highsmith, som jag inte läst, inte visste fanns. Trodde jag hade läst allt av henne och har hennes böcker. Men inte denna. Filmen händer 1950 i USA. Kommer att bli en klassiker, som t ex Thelma och Louise. Kan bara säga: Se den!

Väl ute igen i snöslasket mitt i stan lägger jag märke till att det smattrar väldeliga. Det är inte fyrverkeripjäser eller bomber men smällare överallt, låter det som. Det är många år sedan vi i kommunfullmäktige satte in begränsningar av användandet av fyrverkeripjäser i lokala ordningsstadgan, främst för att skydda djur. Där jag bor, i ett välordnat medelklassområde, har folk på det stora hela fogat sig i bestämmelserna och håller sig till Valborg, Nyårsafton etc. Var och varannan har ju dessutom hund eller katt. I centrala Växjö ett väldigt smatter söndag kväll 27/12.

I Araby, bostadsområde från miljonprogrammet, med många arbetslösa och låginkomsttagare, har det avfyrats pjäser av olika sorter hela helgen och idag hade boende fått nog av sömnlöshet och oro; de gick till polishuset för att komma till tals med polismakten. Det gjorde jag också, för att lyssna. Alla släpptes in i värmen och tre poliser höll i trådarna. Arabyborna ställde frågor och berättad om en vardag med oro, rädsla för att gå ut, ungdomar som inte går att tala tillrätta. Det som händer just nu är kopplat till fyrverkerier som används aggressivt, men det har brunnit bilar under hösten och miljöhus. –Vi vill ha ett poliskontor, sa kvinna. Vi vill ha synliga poliser och vi vill hjälpa till.

Polisen berättar att i grunden är det ett fåtal ungdomar i övre tonåren som ställer till. Brott mot lokala ordningsstadgan går inte finka någon för, bara bötfälla. De ser gärna att fler vuxna är ute och rör sig i området och vill ha vittnesuppgifter. Satsning på fler poliser kommer. Den är försenad pga ID-kontroller med mera i Malmö.

De som gjorde sina stämmor hörda pratade om att skapa förtroende hos ungdomarna, att ge dem positiv uppmärksamhet, att det finns behov av föräldragrupper, att det vore bra att göra om hyresrätter till bostadsrätter och bygga nya hyresrätter på annat ställe. De talade också om behov av attitydförändringar och frånvarande föräldrar.

Jag blev först riktigt arg när jag läste om det våldsamma upploppet i Smp idag. Det var både raketer och stenar mot polisen i lördags kväll. Dels är det ju allmänt korkat och vämjeligt att bete sig så, dels så är det ju inte första gången frustrationen går överstyr i Araby. Kommunen får stora summor för att förebygga och hejda ett trist utanförskap. De som bor där och vill engagera sig, som har orken, borde få mycket mer av resurserna till det de vill utveckla inom området. Nu går för mycket till den gängse kommunala verksamheten. När ett gäng ungdomar ville satsa sitt eget arbete på att skapa en mötesplats för äldre ungdomar än de som kan besöka fritidsgården, så blev det nej. Det var ett ypperligt tillfälle att göra något för ”ungdomar i övre tonåren”. Ja först blev jag arg idag, sedan bara trött, när jag tänker på alla goda idéer som fallit. Betänk trångboddheten, för i! Det är klart att det behövs mötesplatser, när det inte finns plats hemma! Vi har föreslagit grannsamverkan i området. Ingen sa nej, men det blev inget. Nu kanske? Jag menar fortfarande att människor boende på Araby har stora resurser och vill engagera sig. Men det krävs initiativ att föra samman, hålla ihop, samordna, vara bollplank och det kan kommunen bidra med. Det görs mycket bra på Araby Park Arena och Familjecentralen t ex, men kraftsamlingen, tillsammans med polisen och föreningslivet, har inte genomförts. På Centrumskolan (f d Arabyskolan) finns en säger en rastfadder. Efterlys intresserade!

Efter polishuset gick gruppen arabybor till kommunhuset för att träffa kommunsstyrelsens ordförande. Jag uträttade några ärenden och sedan har Örjan Mossberg och jag färdigställt motionen om ”andrum” för Trafikplats Fagrabäck. Den är nu inlämnad. Kommer på www.vvaxjo.se senare.

Carin Högstedt

151228