27. dec, 2015

Hemmafrun, jämställdhet, jul, Carol, DÖ, CEMR, arkiv

Vilken strålande idé jag fick när jag såg Kristina Sandbergs tre böcker om hemmafrun Maj i bokhandeln och köpte alla tre (finns i pocket). Läst ut den första. Vilken stilistisk förmåga att använda inre monologer! Och vilken personbeskrivning av Maj och vilket dokument av hemmafruepoken, kort men intensiv som den var! Njutbart.

Igår det traditionella julkalaset hos oss på Toftasjövägen. Mycket färdigmat och inte julmat men skinka och köttbullar (platta) består liksom prinskorvarna från Älghults marknad, Ahls i Klavreström. Idag hemma. Ska se filmen Carol ikväll, maken L avvaktar. Kanske inte hans val precis.

Lite vitt idag på morgonen, nu blask. Skrivit förslag till motion om Trafikplats Fagrabäck – tänk om – tänk hållbart och skickat till fullmäktigegruppen. Idag är DÖs  (decemberöverenskommelsen) födelsedag och tidningarna analyserar vad som egentligen hände. –Ja, visst var det ett märkligt påhitt, men andades någon slags god vilja. Jag tycker fortfarande att ett nyval hade varit på plats. Men ack så jobbigt, dyrt och kanske exakt samma resultat och folk kan bli trötta på att rösta… Men rätt!

Inga möten i veckan som kommer. Ska tillbringa en dag i kommunhuset och gå igenom material, tidningsklipp, foton och annat, som har med den saligen nerlagda Jämställdhetskommittén att göra. Det ska till kommunarkivet. Bra för forskare att se vad som hände på jämställdhetsfronten i Växjö kommun, när kommittén fanns och var aktiv och vad som hänt sedan den las ner och bakades in i ”mångfald”. Det är inte givet att en särskild kommitté för frågan framåt. Kan bli en ”sidovagn” där de styrande pular in sånt som är ”kvinnofrågor” för att slippa ta itu med det. Men i detta fall vågar jag påstå att jämställdhetsarbetet gick framåt. Läste idag revisionsrapport om den ekonomiska planeringen och analysen av kommunen ekonomi. Finns mycket att säga om rapporten (PwC) som är mycket intressant. Men ett exempel på hur beslut tas utan att kostnader anges eller antyds var undertecknandet av CEMR (jämställdhetsdeklaration  i Europas kommuner och regioner). 19/11 2014 skrev Växjö kommun under efter en skrivelse från (V). Deklarationen innebär att alla nämnder och styrelser ska arbeta med jämställdhetsintegrering och analysera sin verksamhet ur genusperspektiv. Men får det kosta något? Det saknas beskrivning eller analys av kostnader. Kanske skulle underskrivandet få större genomslag om det hade ekonomiska konsekvenser? De kan ju dessutom vara positiva!

God fortsättning!

Carin Högstedt

151227