23. dec, 2015

Långsiktighet, hållbarhet, Civil rights, MR, jular, grynkaka

Dan före dopparedan. 8 gr plus. Snart dags för maken L.s och min julaftonslunch. Vi tjuvstartar av tradition. Om vädret medger sätter vi oss på stenbänken nere vid sjön ikväll en stund. Och bättre väder för det går inte att få än detta. Imorgon ut på landet till barnbarnen, där det samlas en hel del nära och kära. Alla bidrar till maten. Mina pannbiffar, min skinka och hembakat bröd ska med.

Kopplar av denna dag med att läsa en revisionsrapport av pwc, ”Granskning av den långsiktiga planeringen och analys av den ekonomiska utvecklingen”, Växjö kommun. Som kommunstyrelseledamot med uppsiktsplikt (hittar inte riktigt rätt ord just nu) är jag mycket intresserad, även i opposition har en ansvar. Har bara läst sammanfattningen. Revisorerna har jämfört Växjö med andra kommuner i den storleken. Vi har mycket att lära: Längre perspektiv, 10 år föreslås, högre resultatnivåer, koncernövergripande omvärldsanalyser brister, konsekvensanalyser likaså… Bra att läsa under helgen. Bra att revisionsrapporter tas fram och att dokument och prognoser ses utifrån. Det botar eventuell hemmablindhet.

Alla jular var inte lika trevliga när jag växte upp. En julaftonsmorgon, 1962, dog min morfar. Det blev en annorlunda jul för mormor och oss alla. I julaftonens plikter ingick under många år att hälsa på farmor och farfar och mormor och morfar i deras respektive hem på förmiddagen. Ibland lyckades vi. Ibland fick vi inte igång bilen. Det var på den tiden, när bilar var väderkänsliga. Om vi kom fram till farmors, så fick vi världens godaste grynkaka. Det var julmat där liksom grynkorv.

Önskar alla läsare en skön helg! Har precis blivit medlem i Civil rights defenders, som står för visionen: ”En fredlig och säker värld med frihet och rättvisa för alla”. Precis, varken mer eller mindre. Det ska vi arbeta för 2016 och framåt!

Carin Högstedt

151223